Och hon borde veta. Victoria Jakobsson driver även stormarknaden Ica Kvantum i Gällivare, så hon har full insyn i villkoren för en mindre och större butik.
Det skiljer 163 kronor och 40 öre mellan Willys och Ankaret för PT:s varukorg. En tungt vägande orsak är inköpspriserna, en liten butik har mindre säljvolym och betalar ett därför högre inköpspris för sina varor jämfört med stormarknader som säljer mer.
– Sen blir personalkostnaden högre i en mindre butik eftersom man måste ha en viss grundbemanning, säger hon.
Vad är den största skillnaden för dig som handlare?
– Många tror att det är lättare att driva en mindre butik, men det är snarare tvärtom. När en större butik väl är igång rullar det mesta på av sig själv. I en mindre butik måste man alltid vara på tå, och hela tiden vara lyhörd för vad kunderna efterfrågar, säger Victoria Jakobsson.
God kundkännedom är alltså ett måste. Och eftersom man inte kan konkurrera fullt ut med priset har Ica Ankaret nischat in sig på annat. Juvelen i kronan har alltid varit den manuella charken.
– Vi saluför bara svenskt kött av högsta kvalitet, helst lokalproducerat. Det vet våra kunder som kommer från hela stan, säger hon.
Ica Ankaret är den enda av fem mindre stadsnära butiker som överlevde etableringen av tre stormarknader. Förutom charken, lyfter Victoria Jakobsson personalens betydelse.
– Jag tror på att delegera ansvar, det får alla att trivas och jobba mot samma mål. Vi har ingen personalomsättning, säger hon.