"Vi är kvar som ett svart hål"

En del av Långnäs blir utan fiber, trots att det är draget ett par kilometer därifrån. "Vi står nästan helt utan internetuppkoppling", säger Hanna Wallinder, vars hem dessutom ligger utanför 4G-masternas räckvidd.

Hanna Wallinder, här med dottern Alva, kommer inte få fiber under 2020. Området nådde inte upp till anslutningsgraden på 80 procent.

Hanna Wallinder, här med dottern Alva, kommer inte få fiber under 2020. Området nådde inte upp till anslutningsgraden på 80 procent.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2020-02-17 08:13

Bredbandsnätet via fiber byggs ut under 2020, men en del av Långnäs som ligger i närheten av Kyrkbyn blir inte anslutet. Detta trots att fiber finns efter Långnäsvägen söder om Infjärdenvägen.

– Det märkliga är att det finns två kilometer bort och att de har beslutat att dra från Sikfors till Borgfors, men inte har någon tanke på att fortsätta dra till Kyrkbyn de närmaste åren. Vi är kvar som ett svart hål, säger Hanna Wallinder som bor i området.

Villan som familjen bor i ligger dessutom utanför 4G-masternas räckvidd.

– Vi står nästan helt utan internetuppkoppling. Grannen har samma problem. Vi har haft hit alla möjliga 4G-leverantörer, säger hon och berättar att hon bekostat en egen 4G-förstärkare och lyckats få sporadisk kontakt med masten på Lasarettsvägen.

Hon har inte längre någon dator hemma. Det är ingen idé, menar hon.

För att fiber ska dras krävs beställningar från minst 80 procent av de boende i ett område och den tidigare nämnda delen av Långnäs kom inte upp i det.

– Jag kan förstå att de som har 4G inte vill ansluta sig, men vi har inget alternativ. Vi bor ju i ett samhälle där vi är beroende av nätet, säger hon och tillägger:

– Jag tycker man bör se till varje situation. Tillgång till fiber påverkar ju dessutom husets värde. Vi är beredda att betala det som behövs. Och vi kan gräva själva, bara vi får det.

Att beställningsgraden inte är tillräckligt hög kan delvis bero på den enskilda anslutningskostnaden för hushållen.

– På vissa håll har byaföreningar gått in med pengar för att avgiften inte ska bli lika hög, säger Anders Lundkvist, kommunalråd (S) i Piteå.

Målet för kommunen och Pite energi är att alla som vill ska få möjlighet att ansluta sig, inklusive boende i området där Hanna Wallinder bor.

– För att lyckas behöver vi stöd från länsstyrelsen och för att få stödet behöver vi ha en anslutningsgrad på 80 procent av hushållen. I dag är beställningsgraden 53 procent i det området, säger Johan Nilsson på Pite energi.

Utbyggnaden av bredbandsnätet via fiber innebär stora kostnader, speciellt på landsbygden. I nuläget bygger man inte utan statligt stöd. Kommunen och Pite energi kommer fortsätta dialogen med potentiella kunder.

– Vår uppgift är att motivera fler att se fördelarna med fiber och därmed öka anslutningsgraden, säger Anders Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!