Vernissage till Solanders ära

På lördagen invigdes "Paradise lost" på Piteå museum. Utställningen tolkar expeditionen i Oceanien 1769-1770 med fokus på Daniel Solander och hans vetenskapliga arbete.

Pär Ahlberger, ambassadör i Australien och Nya Zeeland 2014–2019, visar runt besökarna på utställningen.

Pär Ahlberger, ambassadör i Australien och Nya Zeeland 2014–2019, visar runt besökarna på utställningen.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2020-01-25 16:26

Utställningen "Paradise lost - Solander's legacy" invigdes på lördagen på Piteå museum i samarbete med Solander Gallery, Svenska UD, Piteå kommun och Solanderföreningen. Många Piteåbor hade kommit för att se de tio konstnärernas tolkningar av den brittiska ankomsten till Oceanien för 250 år sedan.

År 1769 steg expeditionen med befälhavaren James Cook i land på Nya Zeelands kust. Med ombord på skeppet Endeavour fanns Piteåbördiga Daniel Solander.

– Solanders insamling av växter är lika relevant nu som då. Den visar hur floran har påverkats av europeernas intrång, säger Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Australien och Nya Zeeland 2014–2019.

Efter några musikstycken framförda av bandet Trio KaTjinG och ett tal av kommunalrådet Helena Stenberg visade han runt besökarna bland konsten.

– Den här visar flöden av plantor och frön som flyter i haven och svävar i luften. Plantor och växter gör också resor, säger han om en litografi av konstnären John Pusateri.

Andrew Jenks, ambassadör för Nya Zeeland, hoppas att utställningen ska få fler att återupptäcka Daniel Solander.

– Solander var den första europeiska vetenskapsmannen som skrev ner namn på maorier, som fortfarande används i dag, och han gav namn åt växter och djur som fanns där, säger han och nämner att det finns officiella frimärken som föreställer mötet mellan Daniel Solander och en maorier vid namn Tupaia.

Även Australiens ambassadör Philip Bernard närvarade vid utställningen.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att högtidlighålla 250 års förbindelse mellan länderna, säger han.

Morgan Stenberg från Piteå museum berättade att det fanns ett officiellt och ett dolt motiv med expeditionen. Anledningen utåt var att observera venuspassagen, ett fenomen inom astronomin, i Tahiti.

– Men kapten Cook hade en tilläggsorder att segla 40 grader söderut och ta alla landområden i besittning, säger han.

Koloniseringen är fortfarande ett känsligt ämne, hävdar Pär Ahlberger.

– Men Solander var ju härifrån, inte från kolonialmakten, och hade därför kanske ett annat perspektiv.

Utställningen fokuserar på den vetenskapliga delen av expeditionen och Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå, hoppas att fler uppmärksammar Daniel Solanders arbete.

– Det finns en uppgift för oss att föra arvet vidare. Den kunskap som Solander lämnade efter sig gör att vi vet hur ömtålig naturen är, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!