Under mars månad varslades 411 personer i Norrbotten om uppsägning och april ser ut att bli en ännu mörkare månad.
Siffrorna kan jämföras med normalmånaden februari då 24 personer varslades.
– Från det att coronaepidemin startade och fram till påskdagen hade vi 827 varsel i Norrbotten. Nu är det nog närmare 1000, säger Daniel Nilsson, enhetschef vid Arbetsförmedlingen i Norrbotten.
Från vecka 10 till vecka 16 skrev 1843 personer i Norrbotten in sig som arbetssökande. Samma period förra året låg siffran på 1049.
– Det är 800 fler som har blivit av med jobben och sen har vi 800 till som är varslade. Det här är rekord. Så många varsel och nyinskrivningar har vi aldrig haft. Det är allvarsamt, säger Daniel Nilsson.
En oro är att konkurserna ökar nästa vecka när drabbade företag inte har råd att betala ut löner.
– Det kommer att ske en utrensning av företag tyvärr. De som inte har en stark kassa tål inte det här.
Finns det några jobb för de som blir arbetslösa nu?
– Ja, fortfarande anställs folk. Allt stannar inte av. Vård och omsorg kommer att behöva jobb och vi ser att till exempel dagligvaruhandeln ökar sin omsättning.
Vad är det för branscher som krisar nu?
– Det är allt som är kopplat till besöksnäringen och upplevelseindustrin. Hotell, restauranger, campingar, handel. Det är de som har tagit första smällen. Det är inte lika tydligt i andra sektorer men det kommer där också.
Vad betyder det här för en ort som Piteå?
– Piteå är en sommarstad med mycket norska kronor som pumpas in. Om Piteå summer games ställs in, Pite havsbad står halvfullt och vi inte reser något kommer det slå hårt mot handeln, restauranger och indirekt många andra.
Men om världen börjar öppna upp igen i närtid så tror Daniel Nilsson ändå att vissa jobb kan komma tillbaka ganska fort.
– Det finns pengar i systemet och även om många har blivit av med sina jobb så är det många som har de kvar. De kommer att fortsätta konsumera och behovet av frisörer, biografer och restauranger återgår mer till det normala. Även om vi kanske inte kommer resa lika mycket.
Vad händer om krisen blir långvarig?
– Då står vi inför stora utmaningar för landets ekonomi. Om det håller på i flera månader är konsekvenserna svåra att överblicka. Jag lyssnade på tidigare finansminister Anders Borg när han pratade om arbetslöshetssiffror på 15 till 20 procent. Det är siffror som vi inte är van att se.