Vännernas fest slutade i tragedi

En födelsedagsfest där fyra vänner delade på en flaska rom slutade i tragedi. Kökskniven som användes till att skära upp tårta blev till ett vapen och en 25-årig man kom aldrig hem igen efter den kvällen.

Piteå kommun 4 december 2019 17:15

Enligt vittnesförhören med vännerna och de övriga festdeltagarna var födelsedagsfesten den 5 oktober till en början en trevlig tillställning. Vännerna lagade mat tillsammans, spelade musik och sjöng "ja må du leva" för lägenhetsinnehavaren. 

Lägenhetsinnehavaren hade precis flyttat in och ännu inte hunnit bekanta sig med sina nya grannar. Lördagen var andra kvällen i rad som det var fest i lägenheten, vilket vållade en viss irritation hos en del grannar. En av dem ska bland annat ha ringt efter störningsjouren under kvällen, men trots det fortsatte festen fram till tvåtiden på natten. 

Den 23-årige man som nu åtalats för mord och misshandel blev på allt sämre humör allt eftersom kvällen led. 

– Plötsligt såg jag att han höll i en kniv inne i köket,  jag tog tag i hans hand för att hindra honom från att göra något med kniven. Men jag släppte sedan greppet, jag hade aldrig kunnat tänka mig att han skulle hugga någon, har en av de fyra vännerna, som nu kallats som vittne till mordrättegången, sagt i polisförhör. 

I köket ska den misstänkte mannen även ha uttalat hot mot lägenhetsinnehavaren genom att säga att han tänkt hugga honom med kniven. Enligt åtalet som nu väckts mot honom tog han även ett strypgrepp på lägenhetsinnehavaren.

Den konflikt som ska ha utlöst knivbråket ska ha berört två helt andra festdeltagare. Varken den nu misstänkte mannen eller mordoffret hade egentligen något med det att göra. Ändå hamnade de ute på gården i en diskussion kring dessa två andra personer som fanns på festen.  

– Jag hade ingen aning om att han fortfarande hade kniven, jag trodde att han lagt bort den, säger vittnet som följde med 23-åringen från köket ut på gården. 

Här föreslog vittnet att 23-åringen och 25-åringen skulle prata ut, han gick därför och hämtade 25-åringen. 

– De pratade och jag upplevde att de lyssnade på varandra. Läget verkade lugnt, säger vittnet. 

När samtalet avslutades gick 25-åringen tillbaka in mot lägenheten, 23-åringen sprang efter honom. Kort därefter stapplade 25-åringen baklänges med händerna för magen. Hans händer var täckta av blod och han sjönk därefter ner till liggande utanför porten till trapphuset. 25-åringen förblödde av sina skador, han avled på Sunderby sjukhus morgonen efter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa