EU-projektet "Lärande rekrytering" drivs tillsammans av Piteå kommun och Arbetsförmedlingen. Syftet är att hitta metoder som underlättar för utrikesfödda att få jobb inom områden där det råder arbetskraftsbrist. Fredrik Blom har under två år matchat yrkespraktikanter med arbetsplatser.
– Totalt har vi haft 96 deltagare i projektet. 92 av dem har fått jobb och fyra personer har börjat studera. Handledarna ute på arbetsplatserna uppger att praktikanternas yrkessvenska har förbättrats och att de själva stärkts i rollen som handledare. Det är jättebra, säger han.
En av dem som fått en sexmånaders visstidsanställning är 35-åriga Ghassan Elajramy från Palestina. Han är utbildad ingenjör och han tycker att han har haft tur.
– I mitt land jobbade jag med infrastruktur och konstruktion. På grund av kriget kom jag till Dubai. Där fick jag en tjänst. Plötsligt erbjöds jag en fantastisk möjlighet att läsa en masterexamen i Tyskland. Efter det ville jag tillbaka men det blev politiskt svårt. Därför flyttade jag på rekommendation av en vän till Sverige, säger han.
Sedan 2017 har han läst på SFI i Piteå, jobbat som personlig assistent och påbörjat en undersköterskeutbildning, innan han erbjöds praktik inom sin yrkesprofession.
– Jag kom hit och lärde mig svenska. Vilket jobb! SFI är jättebra men det finns inte många ord för tekniska saker där. De kan man bara lära sig genom att vara på en arbetsplats, säger han.
Martin Lindberg, enhetschef på trafik och projekt, har handlett flera praktikanter inom projektets ramar. Han vill skicka en passning även till privata företag att våga investera i nyanlända och se möjligheter.
– Många är jätteduktiga. Att få hit en kille som redan har tio års erfarenhet är en tillgång. Jag har fått bra stöd i rollen som handledare. Allt man behöver göra är att lägga ned lite mer tid och energi.
I projektet finns 150 handledare på 14 arbetsplatser. Alla inom kommunal verksamhet.
– Nio kommuner i landet är intresserade av det vi åstadkommit. Det finns även internationellt intresse från Tyskland, Finland och Belgien. Men också från lokala och regionala företag, säger Blom.
Projektets budget ligger på 10,5 miljoner kronor. Hälften kommer från Europeiska socialfonden. Från och med 2020 kommer projektet att övergå helt till kommunal verksamhet.
– Helt rätt satsning. Det känns roligt att det blev så lyckat, säger Fredrik Blom.