Utökad provtagning för livmoderhalscancer

Region Norrbotten kommer att införa HPV-prover vid livmoderhalscancerprov enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Åldern kommer också att höjas upp till 70 år.

Åke Berggren, överläkare inom kvinnosjukvård vid Region Norrbotten ser många fördelar med det utökade sättet att testa och att kunna upptäcka cancer i ett tidigt skede.

Åke Berggren, överläkare inom kvinnosjukvård vid Region Norrbotten ser många fördelar med det utökade sättet att testa och att kunna upptäcka cancer i ett tidigt skede.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå kommun2020-03-30 17:30

Region Norrbotten är på väg att införa humant papillomvirustest (HPV) i samband med Cervix-screening för att hitta fler vägar att förebygga livmoderhalscancer. Tanken är att projektet ska sjösättas under hösten 2020, om tidsplanen håller på grund av coronapandemin.  

– Vi arbetar för fullt med detta och vi har fått Region Västra Götalands kallelsesystem gratis, och ska installera det hos oss. Det är mycket värt då vi slipper lägga tid och pengar på att utveckla ett eget system, säger Åke Berggren, överläkare och processledare för cellprovsverksamheten inom kvinnosjukvården i Region Norrbotten.

Den nya provtagningen innebär ingen förändring för de som ska testas. Barnmorskan tar provet med spatel och borste som tidigare.

– Förändring sker i laboratoriehanteringen och i det nya kallelseprogrammet. Där måste vi ta hänsyn till kvinnans ålder och kunna lagra information om eventuell tidigare virusförekomst, samt när kvinnan senast tagit prov, säger han.

Kvinnor som är över 50 år och har ett normalt cellprov fritt från HPV-virus har ett större skydd mot livmoderhalscancer.

– När vi infört det nya vårdprogrammet kan man glesa ut provtagningarna till sju år i den här gruppen av kvinnor som redan har ett skydd. Provtagningstiden kommer att bli förlängd upp till 70 års ålder, säger han.

Det innebär inte att alla länets kvinnor kommer att ta sitt sista prov vid 70 år. Det beror på om de haft uppehåll för barnafödande till exempel och hur deras tidigare provintervaller sett ut. Kvinnor över trettio år kommer att testas för HPV-virus, medan yngre kvinnor enbart testas med cellprov. 

– När vi går över till det nya vårdsystemet ska vi prioritera så många som möjligt av de som är över 60 år och som är på väg ut ur kallelsesystemet. Redan nu har pensionerade barnmorskor i ganska stor omfattning hjälpt till vid cellprovstagning. De kommer också att få utbildning i det nya vårdprogrammet liksom övrig personal, säger Berggren.

Han ser många fördelar med det nya vårdprogrammet och är beredd på att det kommer att bli cirka åtta procent fler provtagningar till en början. 

– Ökningen har vi räknat med. Planering av verksamheten blir lättare och med ett digitalt system slipper vi pappersremisserna. Vi hinner upptäcka och kan förhindra sjukdom i ett tidigt stadie med den nya tekniken, säger Åke Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!