Utbildningsdag för att lyckas med elevrådet

På torsdagen var elever från Älvsbyn och Vidsel på utbildning för att få verktyg att lyckas med sitt elevråd.

Elevrådsdagarna är en årlig utbildningsturné som under en dag samlar elevråd från olika skolor för en styrelseutbildning.

Elevrådsdagarna är en årlig utbildningsturné som under en dag samlar elevråd från olika skolor för en styrelseutbildning.

Foto: Catrin Renlund

Piteå kommun2019-10-10 17:30

Varje år arrangerar Sveriges elevråd flera evenemang och utbildningsdagar för medlemmar och elever i högstadiet. 

På torsdagen hade skolor i Pite älvdal fått inbjudan för att  nätverka, inspireras och utbildas. Syftet är att ge unga verktyg för att förbättra sin arbetsmiljö och skoltid – inte bara för sig själva utan för alla elever på skolan. 

De 20-talet elever som mött upp på Kaleido var uteslutande från Älvsbyns kommun. Ingen Piteåskola hade nappat på erbjudandet, vilket förvånade Pia Åhman, biträdande rektor för Älvåkraskolan.

– Men i och för sig är det ganska dyrt och många skolor har inte råd, utan prioriterar undervisning och lärare. Tyvärr tappar vi som är här halva vinsten när så få skolor kommit hit, säger hon.

Hon påpekar att det är viktigt att utbilda elever i demokratiska frågor, men hade förväntat sig ett lite annat upplägg.

– Även om programmet inte riktigt var som jag trodde så är det bra att ta tillvara möjligheterna som bjuds. Det är så  sällan vi får elevnära utbildningar till Norrbotten.

Projektledaren Sofia Larsson pratade om hur eleverna ska få saker att hända, bli effektiva i sin verksamhet och hur de ska tänka.

– Sveriges elevråds syfte är att det ska finnas ett elevråd på varje svensk skola. Det är så viktigt att eleverna får göra sin röst hörd, det är deras arbetsmiljö. Vi vuxna har ju rätt att organisera oss och eleverna ska ha samma rätt på sin arbetsplats.

En viktig fråga för Sveriges elevråd är hur elever själva kan skapa förändring på skolan och agera vid till exempel dåliga förhållanden.

– Det finns en felaktig uppfattning om att dagens unga inte är intresserade av att engagera sig, säger Leo Gerdén, ordförande för Sveriges elevråd.

En av övningarna under dagen gällde vad man skulle kunna göra för förbättringar i sin skola. Rolan Alshabaani från Vidsel hade flera förslag.

– Man kan ha fler möten mellan elever och personal och ha fler turneringar, för många gillar sport. Jag tycker också att Elevens val ska vara utan skolarbete.

Under utbildningen får deltagarna kunskap om vilka rättigheter de har som elever och vilken skillnad de kan göra för andra på skolan genom att skapa gemensamma mötesplatser och lyfta medlemmarnas åsikter till skolledningen. Sveriges elevråds grundidé är att elevråden ska vara självständiga föreningar.

– Våra elevråd är självbestämmande organisationer, fristående från skolan, säger Leo Gerdén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!