Regelverket kring helikopterflygningar förändrades 2014 i EU men de är på senare år som Transportstyrelsen börjat dra åt snaran och kräver att reglerna verkställs.
– Det ställs högre krav på operatörerna. Reglerna är inte framtagna från ett svenskt perspektiv, säger Emil Sundberg, verksamhetsansvarig i Rotor service norden.
Han syftar på fiske- och jaktturismen och rennäringen. En helikoptertur i fjällen har kunnat beställas för att landa i stort sett där kunden önskat. En frihet som få EU-länder kan erbjuda, men det kan vara slut med det eftersom alla landningsplatser i fjällen ska vara rekognoscerade i förväg inom några år.
– Det kan bli så att vi måste använda ett mindre antal landningsplatser vilket försvårar avlämning och hämtning av människor i fjällen. Jag ser ingen praktisk lösning för hur det ska gå att genomföra.
– Det är ett slag under bältet. Transportstyrelsen inser inte att vi använder 10 000-tals landningsplatser. Det är helt orimligt att införa manualer för alla dom. Redan nu, sedan de nya reglerna, har vi fått mer administrativt arbete och ibland har det tagit närmare ett år att få en manual godkänd av Transportstyrelsen.
Han tycker att ansvaret ska ligga hos operatörerna.
– Piloterna kan själva rekognoscera och genomföra en landning utan att den ska godkännas av en myndighet. Jag tror att transportstyrelsen kommer att inse orimligheten i detta. De har inte tid att granska alla manualer.
Riksdagsledamoten Isak From (S), Norsjö, är en av dem som motionerat i frågan.
– Regelverket tar inte hänsyn till svenska förhållanden och Transportstyrelsen är fyrkantig. De kräver långtgående inskränkningar för enmotoriga helikoptrar i fjällvärlden och de är vanligast förekommande. Transportstyrelsen vill ha ambulanshelikopterstandard när sjuktransporter upphandlas och de är orimligt när vi har resurser vi kan nyttja.
Enligt From så är regionerna, länsstyrelsen och helikopterföretagen i de fyra nordligaste länen överens om att förhållningssättet är för hårt och utan hänsyn till nordiska förhållanden.
– Det minsta man kan kräva är att Transportstyrelsen sätter sig ner med oss och diskuterar frågan. De har inte velat göra det. Regeringen måste ta tag i frågan, säger han.