Tvingas varsla nästan 30 chaufförer

Totalt nästan 30 busschaufförer varslas när Nobina tar över dels lokaltrafiken i Piteå, dels busstrafik mellan Piteå och Luleå.

"Nobina har tagit mycket trafik från lokala företag här uppe" säger Niklas Hedkvist, vd för Nordbergs buss i Piteå. (Arkivbild)

"Nobina har tagit mycket trafik från lokala företag här uppe" säger Niklas Hedkvist, vd för Nordbergs buss i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-19 19:00

I dagarna blev det klart att Piteås lokaltrafik ska trafikeras av 100 procent elbussar från den 1 juli 2021. 

Företaget som tar över, Nobina, är Nordens största operatör inom kollektivtrafik med stor erfarenhet av trafik med elbussar. Men för Piteå Citybuss, som kört lokaltrafiken i Piteå sedan år 2007 blir det ett hårt slag, man tvingas att göra sig av med både personal av bussar.

– Vi kommer att vara tvungna att varsla personal, men det är ungefär ett och ett halvt år kvar tills det nya avtalet börjar gälla, säger Niklas Hedkvist, vd för Nordbergs buss.

Vad känner du inför detta?

– Det är tråkigt att tappa trafiken, men så är reglerna vid offentlig upphandling. Man vet aldrig vem som går segrande ut från dom, det är ingenting att göra åt.

Piteå Citybuss är en del av Norrbottens Busstrafik AB som i sin tur ingår i Centrala Buss-gruppen. Bolaget ägs av Alviks Trafik, Nordbergs Buss och till en mindre del av Centrala Buss i Norrbotten AB.

– Det blir 20 personer som får gå från Piteå Citybuss, men de får mest troligt jobb på Nobina, säger Niklas Hedkvist som konstaterar att det brukar bli så i upphandlingar:

 – Det byts entreprenörer, men chaufförerna har jobb ändå. Det finns ju inte hur många busschaufförer som helst och de som finns är attraktiva för de nya entreprenörerna att anställa. 

Han konstaterar att det handlar om 19 chaufförer och en trafikledare som får gå från Piteå Citybuss.Totalt 20 personer.

– Många har jobbat länge, de flesta sedan 2007, sedan har folk gått i pension och andra tillkommit under årens lopp. 

Nobina har också fått vissa körningar för Länstrafiken i Norrbotten under de kommande tio åren. I december 2020 startar trafiken på tre av länets så kallade stomlinjer. Något som också drabbar Nordbergs Buss i Piteå.

– Vi kommer också att tappa trafik till Nobina som vi i dag kör mellan Piteå och Luleå, säger Niklas Hedkvist som uppger att man kommer att behöva varsla mellan sju till åtta personer och får garageytor över.

– Det är tråkigt, men det är spelets regler, säger Niklas Hedkvist som konstaterar att Nobina tagit mycket trafik här uppe från lokala företag.

I samband med att börsnoterade Nobina tar över kollektivtrafiken Piteå och även till viss del i Norrbotten hälsar man resenärerna välkomna på 25 nya bussar, varav 13 stycken är elbussar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!