Tufft liv väntar den som får skuldsanering

2018 beviljades 258 norrbottningar skuldsanering. Reglerna har lättats upp, men för den som får klartecken väntar ingen lätt tillvaro.

Det har blivit lättare att få skuldsanering hos Kronofogden, men för den som beviljas detta väntar flera års leverne på existensminimum. (Arkivbild)

Det har blivit lättare att få skuldsanering hos Kronofogden, men för den som beviljas detta väntar flera års leverne på existensminimum. (Arkivbild)

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Piteå kommun2019-12-01 18:55

För de flesta som söker hjälp hos budget- och skuldrådgivningen blir det aldrig aktuellt med skuldsanering, som är en mycket tuff åtgärd. Detta eftersom man måste leva på existensminimum i fem år innan skulderna räknas som betalda. 

För den som har en löneinkomst räcker det i bästa fall med att söka anstånd och göra upp betalningsplaner för sina skulder. Att se över sin ekonomi i stort och dra ner på de utgifter som absolut inte är nödvändiga är också nödvändigt. Här kan kommunens budget- och skuldrådgivare vara ett bra stöd. Det senaste året har ungefär 300 kommuninvånare som vill ha hjälp med att få ordning på sin ekonomi bokat tid hos Piteås budgetrådgivare. 

– Av dem har vi hjälpt ungefär 100 personer att göra en ansökan om skuldsanering hos Kronofogden, säger Anita Grankvist.

Men för att skuldsanering ska beviljas är grundregeln att skulderna ska vara så stora i förhållande till inkomsten att man aldrig kommer att kunna betala igen dem inom överskådlig framtid. Och långt ifrån alla som söker beviljas sanering. År 2018 var antalet i Piteå 58 personer.

Den skuldsatte kan själv göra en ansökan på Kronofogdens hemsida, med myndigheten ser helst att man först träffar kommunens budgetrådgivare och sammanställer skuldläget.

För den som beviljats skuldsanering väntar i normalfallet existensminimum. För en ensamstående utan barn handlar det 4 900 kronor i månaden plus skäliga boendekostnader. Alla inkomster utöver det går till att betala av skulderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!