Helena Magnusson, avdelningschef för ordinärt boende, där hemtjänst och Trädgårdens äldrecentra ingår, konstaterar att personalbristen är ett stort problem.
– Den största bristen finns ju inom särskilda boenden och hemtjänsten. Vi har fått skicka in till kommunen vilka behov vi har, vilken hjälp vi vill ha från andra förvaltningar.
Ett exempel är arbetet kring hemtjänstgruppernas leasingbilar som normalt ligger på varje hemtjänstgrupp.
– Nu behöver vi kunna styra vår personal till de arbetsuppgifter som är viktigast, och ta in annan personal till resten.
Även bristen på skyddsutrustning är alarmerande.Så fort en omsorgstagare uppvisar förkylningssymptom måste personalen förses med skyddutrustning, för säkerhets skull.
– Det finns hemtjänstgrupper som saknar skyddsutrustning eftersom den styrs om till där den behövs för tillfället. Tillgängligheten brister men vi jobbar kontinuerligt med detta, säger Helena Magnusson.
Riktlinjerna att personal med förkylningssymptom måste stanna hemma sätter hård press på hemtjänsten.
– Man får vara nöjd om man får ihop dagen, säger Jennie Grahn, hemtjänstchef för område Djupviken Norr och Söder.
– De flesta är ju borta minst 3–5 dagar. Jag skulle säga att det redan nu är en stor utmaning att lösa allt jobb för dagen, även om det inte är allra värst ännu. Men det kan ändras fort, får vi 4–6 sjuka varje dag så går det inte i längden.
De tio cheferna för kommunens olika hemtjänstgrupper sitter tillsammans och stämmer av regelbundet.
– Är det kris i nåt område så skickar vi personal sinsemellan. Vi försöker hjälpas åt och avlasta varandra, säger Jennie Grahn.
Men det sliter på personalen med extrapass, övertid och fyllnadstid.
När det gäller omsorgstagare som uppvisar förkylningssymptom upplever Jennie Grahn inte att det är så många – än så länge. Men det ser olika ut inom olika hemtjänstgrupper.
– Vi fördelar skyddsutrustning mellan varandra så det finns till den som har mest behov för tillfället, men risken är ju att behovet ökar och då räcker det inte att bara omfördela.
Jennie Grahn konstaterar att i takt med att personalbristen ökar måste man räkna med att behöva skala av en del uppgifter såsom städning och annat som inte har med den dagliga omvårdnaden att göra.
– En del av våra omsorgstagare har också valt att själva säga ifrån hjälpen då de vill undvika eller minimera besökare i dessa tider.