Fjolårets sommar var turbulent på vikariesidan inom omsorgsyrkena i Piteå kommun. Många vikarier hoppade av efter en för kort introduktion för att de kände osäkerhet, vilket ledde till personalbrist.
– Nu har vi tagit inspiration av vårt tidigare projekt lärande rekrytering och utökat praktiktiden till en månad i maj för att sommarvikarier som söker sig till yrket ska känna en större trygghet. Det gör också att det blir en mer stabilitet under sommarmånaderna, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare socialtjänsten på Piteå kommun.
Det finns många olika arbetsplatser inom socialtjänsten. Hemtjänsten, särskilt boende, personlig assistent och omsorgsboende.
– En undersökning som gjorts bland ungdomar, som inte tidigare varit i kontakt med socialtjänsten, visar att de tycker ansvaret är för stort. Arbetsuppgifterna upplevs som komplicerade och de känner att de inte klarar av jobbet, säger Ewa Wiklund, enhetschef Ängsgården.
Genom att specialutbilda över 40 handledare inom socialtjänsten ska kommunen se till att det blir en fördjupad och mer omfattande utbildning än tidigare. En personlig handledare ska hjälpa vikarier att skapa trygghet i jobbet. Undersköterskorna Ann Vikgren och Conny Westerlund har erfarenhet av att handleda.
– På vissa arbetsplaster är det mycket ensamarbete, tillexempel inom hemtjänsten. Är någon dålig måste man fatta ett beslut själv. Jobbar man på ett boende har man alltid någon att fråga och en sjuksköterska att tillgå, säger Ann Vikgren.
Bemanningsenheten gör bedömningen hur lång praktiktiden blir.
– Tidigare fick man sluta om man inte klarade av jobbet. Nu kommer praktikanterna att få återkopppling i det man inte klarar av. Man kanske behöver jobba mer med språket, bemötande och hur man sköter den dagliga hygien på en annan person. Praktiktiden kan förlängas om vikarien behöver mer tid, säger Fredrik Blom, matchare kompetensförsörjning på Piteå kommun.
Till sommaren behöver kommunen anställa 300 vikarier. På Ängsgården får 18 sommarfåglar vikariera när ordinarie personal tar semester.
– Det är ett speciellt jobb att ta hand om gamla och sjuka. Jag vet inte hur många personer vi har introducerat som har hoppat av efter tre dagar. Med den här nya modellen får vi som handleder ett större grepp om vad praktikanten kan klara av och är villig att lära sig, säger Conny Westerlund.