Tre soptunnor istället för två

Tre tunnor vid villan istället för två. Så vill FTI att källsorteringen nära bostaden ska se ut. Det säger Pireva och Piteå kommun nej till.

Så här vill FTI att vi ska sopsortera om något år. Två fack i en stor tunna där pappersförpackningar kastas i ett och både plast och metall i det andra.

Så här vill FTI att vi ska sopsortera om något år. Två fack i en stor tunna där pappersförpackningar kastas i ett och både plast och metall i det andra.

Foto: PWS

Piteå kommun2019-12-11 18:00

En ny lag från 2018 kräver att förpackningsindustrin erbjuder källsortering nära bostaden i stället för vid återvinningsstationer. Det innebär att källsorteringen blir enklare i hela landet. 

60 procent av alla villahushåll ska 2021 ha möjlighet att sopsortera vid bostaden. Eftersom det är producenterna som har ansvaret så är det FTI, Förpacknings- och tidningsinsamling,  som ska presentera hur de vill att sorteringen ska gå till och hur soptunnorna ska utformas.

– De föreslår ett delat kärl på 240 liter där det finns ett fack för pappersförpackningar och ett fack där både metall och plast ska kastas, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef för avfall och återvinning vid Pireva.

Den tunnan ska tömmas var fjärde vecka enligt förslaget. Kvar blir den bruna komposttunnan och den gröna för brännbart avfall. Totalt blir det tre tunnor på villauppfarten.

– Vi förkastar detta förslag, säger han.

Pireva motsätter sig förslaget på flera punkter.

– Vi tycker inte om att konsumenterna ska blanda plast och metall i samma fack. Att dela upp sorteringen har ju Piteåborna lärt sig. Risken finns att fler sopor blandas. Dessutom saknas ju någonstans att kasta returpapper och glas.

FTI har tänkt att glas och returpapper ska kastas på en ny typ av återvinningsstationer.

– De vill ha så kallade singelstationer. För Piteås del handlar det om mellan tio till tolv stycken. De återvinningstationer som finns ska vara kvar medan singelstationerna ska placeras på nya ställen.

Det innebär att villaägarna bara kan sortera delar av soporna hemma för att behöva ta resterande avfall till återvinningsstationen.

Piteå kommun som också deltagit i möten och diskussioner motsätter sig också förslaget. 

– Det är ju nog svårt i dag att hitta plats för återvinningsstationer och att då hitta plats för nya singelstationer är svårt, säger Lundholm.

Lundholm befarar också att singelstationer kan öka risken för avfallsdumpning.

I vissa städer söderut finns soptunnor med fyra fack?

– Ja, och de ska få behålla sina tunnor, men FTI anser att det blir för stor investering om alla ska ha sådana.

Förslaget uppfyller inte förpackningsförordningen om producentansvar där kravet är att erbjuda borttransport av alla materialslag, menar Pireva och detta är det svar man tänker ge till FTI och Naturvårdsverket.

I mars nästa år ska Naturvårdsverket fatta beslut i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!