Tomma hyllor i coronavirusets spår

Försäljningen av torrvaror, konserver och toapapper ökar i takt med coronalarmen. Men i matbutikerna uppmanar man till lugn. "Vi får leveranser hela tiden så det är onödigt att hamstra", säger Thomas Lundqvist på Stora Coop.

Hyllorna med pasta gapar tomma på Willys men butikschefen Linda-Marie Mikaelsson räknar med att ha alla hyllor fyllda igen till veckan och hon ser ingen anledning till att hamstra varor.

Hyllorna med pasta gapar tomma på Willys men butikschefen Linda-Marie Mikaelsson räknar med att ha alla hyllor fyllda igen till veckan och hon ser ingen anledning till att hamstra varor.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå kommun2020-03-13 20:00

Matbutikerna i Piteå har märkt av en ökad hamstring bland kunderna. Främst är det pasta, ris, konserver, torrmjölk, toapapper och blöjor som går åt. På Willys, Stora Coop och Ica Kvantum gapar en del hyllor tomma.

– Det blir ett flockbeteende, folk hör om andra som hamstrat och tänker att det är bäst att passa på att handla innan det tar slut, säger Linda-Marie Mikaelsson, butikschef på Willys.

Att folk handlar större volymer gör att det blir en tillfällig brist i hyllorna innan nästa leverans hinner komma.

– Men det finns ingen råvarubrist, det kommer nya leveranser och till veckan räknar vi med att alla hyllor är fyllda igen.

Även Linda-Maries kollegor på Stora Coop märker av hamstringen men har svårt att förstå den.

– Vi får varor precis som vi ska och det finns inga indikationer på någon varubrist, men vissa varor kan tillfälligt ta slut när folk plötsligt köper stora mängder av den, säger Thomas Lundqvist, säljchef.

Janne Lindström, butikschef på Stora Coop, säger att även om efterfrågan på vissa varor ökat så att hyllorna tillfälligt gapar tomma är det inte så att butikerna i sin tur också kan "hamstra". 

– Det finns ett system för hur mycket leveranser varje butik normalt ska ha och vi håller oss till det.

Icahandlare Daniel Lindmark på Ica Kvantum konstaterar att butiken får leveranser sex dagar i veckan.

– Att folk bygger upp ett lager hemma ställer ju till det, om kunderna håller fast vid sitt vanliga handlingsmönster istället räcker det ju åt alla, konstaterar han och uppmanar till lugn.

– Vi tar oss igenom den här coronakrisen tillsammans, man ska inte få panik. Det system vi har med livsmedelsleveranser fungerar och om både vi och våra kunder beter oss som vanligt är det inga problem. 

Ica-kunden Kristina Sjödin Sandberg förstår inte varför folk hamstrar och har inga tankar på att göra det själv.

– Nej, det känns inte troligt att jag inte ska kunna ta mig till affären. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har inte några rekommendationer om hamstring med anledning av coronautbrottet. Men den allmänna rekommendation för krisberedskap är att man ska planera för att kunna klara sig utan samhällets hjälp, utan el- och vatten, i upp till en vecka eller längre.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!