Tidigare Piteåbo dömd och utvisad

En man i 30-årsåldern, som tidigare bott i Piteå, har dömts till fängelse och utvisning av Eksjö tingsrätt. De brott han dömts för är häleri och grov olovlig körning.

Mannen har nu fram till den 13 december på sig att överklaga domen. (Arkivbild)

Mannen har nu fram till den 13 december på sig att överklaga domen. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Piteå kommun2019-11-26 14:33

Mannen greps den 19 oktober i Småland. Han körde då en lastbil och på den fanns fem båtmotorer till ett värde av omkring 100 000 kronor. Kontroller av motorerna visade att de var stulna. Mannen häktades kort efter gripandet och har på grund av flyktfara och risk för fortsatt brottslighet fått kvarstanna i häkte fram till dess att domen vinner laga kraft.

Enligt mannen själv hade han varit utomlands då han fått kontakt med ett par säljare i Sverige. Männen talade inte samma språk som han själv, därför blev kommunikationen begränsad. De stämde träff utanför Jönköping, det var en båtmotor som mannen skulle köpa av dem. En kraftfull fyrtaktare med 115 hästkrafter. När han mötte upp männen vid en stuga utanför ett mindre samhälle visade de ytterligare fyra motorer. Mannen bestämde sig för att köpa alla fem motorer, trots att det främst var fyrtaktaren han var intresserad av. Den tänkte han ha till sin egen båt. Han betalade 15 000 kronor för motorerna. Enligt mannen hade han inte en tanke på att motorerna skulle kunna vara stöldgods.

Den grova olovliga körningen begicks på Timmerleden i Piteå i maj. Polisen omhändertog då mannens körkort eftersom det inte var första gången han körde olovligt. Kravet för utvisning är att personen är dömd för minst ett brott sedan tidigare. Mannen döms nu till fyra månaders fängelse och därefter fem års utvisning. Mannen har förnekat brott samt motsatt sig förverkandet av hans lastbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!