På tisdagen var det dags för Teo Hinterthaner att bo in sig på Grans naturbruksgymnasium. Dock inte för någon utbildning med djurinriktning, utan för att förbereda sig för Yrkes-EM i yrket träarbetare, som till vardags kallas snickare. 20-åringen från Piteå har tävlat i Yrkes-SM för ett par år sedan och nu ska han tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet.
Han har en utmanande uppgift framför sig i bygghallen på Grans. Han ska bygga en modul som har speciella former. Han måste också använda sig av byggteknik som han inte har lärt sig under sina tre år vid byggprogrammet på Strömbackaskolan.
Yrkes-EM för de europeiska länderna kallas även Euroskills. Varje land utser sina tävlande och sitt yrkeslandslag.
Yrkeslandslaget är kanske Sveriges viktigaste landslag som är goda ambassadörer för svensk yrkesutbildning. Inte minst för att få fler att söka sig till byggbranschen som rasat i popularitet sedan den automatiska högskolebehörigheten togs bort 2011. Nu måste man göra ett aktivt val.
– Raset gäller främst storstäderna. Där är fler föräldrar akademiker och det smittar av sig på barnen. I Piteå och andra småorter har byggprogrammet fortsatt hög status, säger Andreas Markstedt, yrkeslärare vid Strömbackaskolan.
Det finns enligt Markstedt stora möjligheter att få jobb i byggsvängen efter avslutad gymnasieutbildning.
– Jag tror att alla i min klass fick jobb när skolan var slut, fyller Teo Hinterthaner i, även om man måste resa för att få jobba, säger han och berättar att han arbetat i Malmfälten men är nu på Lindbäcks bygg.
Han väljer hur mycket han vill träna och har drygt ett halvår på sig att bygga upp sin modul och träna in tävlingsmoment, innan Yrkes EM går av stapeln i staden Graz i Österrike i mitten av september.
– Det svåraste blir nog att arbeta med gips, det materialet är jag inte van att bygga med. Jag måste utanför min comfort zone, säger han.
Han tror att det kan bli väldigt tufft att vinna, men det är en fördel att ha deltagande i Yrkes-EM i sitt CV.
– Jag har en stark målsättning att tävla om medaljen "Medal of excellence", då man ska ha uppnått en viss poäng av domarna.
– Man vinner annars egentligen bara äran, men det är perfekt att man även får arbetstillstånd i alla länder som tävlar, tillägger han.
Det svenska yrkeslandslaget ställer upp med 35 deltagare i olika grenar, alla har med sig en coach.