Tabu att prata om besvär med blåsan

Det är ofta tabubelagt hos äldre att prata om urinbesvär, men den yngre generationen är bättre på att synliggöra problemen.

Det är tabu att tala om inkontinentbesvär men det finns god hjäp att få, säger neurouroterapeuten Hanna Nyberg.

Det är tabu att tala om inkontinentbesvär men det finns god hjäp att få, säger neurouroterapeuten Hanna Nyberg.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-09-26 20:15

– Folk i den äldre generationen vill inte gärna prata om sina besvär. Det är fortfarande tabubelagt att ha urologiska problem.

Det sade Hanna Nyberg, sjuksköterska och neurouroterapeut vid Sunderby sjukhus, när hon föreläste vid en träff  i Furubergskyrkan på torsdagen.

Mötet arrangerades av föreningen Neuro Piteå Älvdal som har 120 medlemmar i den södra länsdelen. I hela Norrbotten finns 500 medlemmar som har olika neurologiska sjukdomar. Det kan bland annat handla om Parkinsons , MS, stroke eller ryggsjukdomar.

– Förbundet har bestämt att varje höst ska vi arrangera en dag där vi bjuder in föreläsare, säger Maria Eriksdotter, ordförande för den lokala neurologiska föreningen.

Fikasalen var fullsatt och publiken fick ta del av en initierad föreläsning som bland annat handlade om att neurologiskt sjuka personer ofta får problem med  inkontinens. Men det finns god hjälp att få.

– Man kan förbättra blåskontrollen. Man ska inte springa ofta på toan utan enbart kissa när man är riktigt kissnödig. Lär er att knipa, uppmanade Hanna Nyberg.

En bra metod när det trycker på är att gå upp på tå. Det lugnar blåsan. En i publiken frågade om inkontinensbesvär är typiskt kvinnligt?

– Nej. Det är lika vanligt hos män, svarade Nyberg, som också tog upp frågan om det är lättare för män att bli av med urinen om de sitter ned.

– Nej.  Det finns ingen forskning som visar att man tömmer blåsan bättre om man sitter, sa Nyberg om det.

Hon uppmanade också: Sitt länge på toan. Ha gärna en pall under fötterna och läs tidningen.

Ett annat tips är att inte dricka te för sent på kvällen, det kan orsaka spring under natten.

Hanna Nyberg visade också att idag finns det bra hjälpmedel för dem som exempelvis lider av otrevligt läckage. Det finns boxerkalsonger och trosor med inbyggda inkontinentskydd och sitter du på flyget kan du ta med ett underlägg som du sätter under ändan och som samlar upp det som läcker.

En bra metod som sjukvården också kan erbjuda att ge skönhetsmedlet botox i urinblåsan. Det gör att blåsan blir bedövad och tar bort känslan att vara kissnödig,

Hanna Nyberg visade på olika slags katetrar som kan appliceras mot underlivet. Det finns sådana för både kvinnor och män men det finns ett problem med de katetrar som skrivs ut till kvinnor.

– Vårdcentralerna skickar ofta med 40 centimeter långa katetrar, men det är onödigt eftersom urinröret på en kvinna enbart är tre centimeter, sade neurouroterapeuten.

Fikasalen i Furubergskyrkan var fullsatt när Neuroföreningen i Piteå älvdal bjöd på föreläsning.
Fikasalen i Furubergskyrkan var fullsatt när Neuroföreningen i Piteå älvdal bjöd på föreläsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!