För Camilla Nilsson är det självklart, man kastar helt enkelt inte mat! Och med det i bakhuvudet har hon gillande noterat att även restauranger anammat tankarna.
– Så jag fick en idé och tog kontakt med Daniel på Ica Kvantum, som är en av skolans leverantörer, berättar Camilla Nilsson.
Idén gick ut på att butiken skulle leverera livsmedel till dem som annars hade hamnat i soporna. Och Daniel Stenmark på Kvantum högg direkt:
– Jag tyckte det var en jättebra idé! säger han. Vi har inte möjlighet att öppna förpackningar och sortera, men att leverera det vi annars hade kastat går kanonbra. Vi betalar ju även avgift för mängden sopor så det är inte bara miljövinst utan även ekonomiskt bra för oss.
I Strömbackas restaurangkök är det full aktivitet när PT hälsar på. Tidigare i veckan har eleverna producerat matlådor som sålts till allmänheten, idag – då det är fredag – ska även en välsmakande lunchbuffé dukas upp.
Projektveckan har varit rolig och kreativ, tycker eleverna.
– Vi har själva fått komponera maträtter utifrån vad vi har fått och så är vi så få så vi måste ju verkligen samarbeta, säger Amanda Hägglund glatt.
Och minst lika glada var inger och Ricard Lundgren som hann köpa de sista matlådorna. Att de gjorts av varor som annars kastats gillar de skarpt.
När restaurangen fylldes av lunchgäster var det också många som uttryckte sitt gillande.
FLER BILDER
på elever, gäster, miljö och mat på www.pt.se