Svårt att få backarna åkbara i vinter

Föreningsservice har haft svårt att preparera backarna, särskilt tävlingsbacken, på Lindbäcksstadion i vinter. Förutom vädret har olyckorna kommit slag i slag.

Väder och oturliga skador på vattenledningarna har påverkat möjligheten att köra snökanonerna. Först i dagarna är tävlingsbacken åkbar. Något som fått stora konsekvenser för Piteå alpina.

Väder och oturliga skador på vattenledningarna har påverkat möjligheten att köra snökanonerna. Först i dagarna är tävlingsbacken åkbar. Något som fått stora konsekvenser för Piteå alpina.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2020-02-20 17:30

– Vädret är den främsta orsaken till problemen, men det har varit mycket otur också. Det är psykiskt knäckande, säger Johnny Lidman, driftansvarig på Lindbäcksstadion.
Lidman arbetar för Föreningsservice, som på kommunens uppdrag driftar skidbackarna. Han berättar att problemen startade redan inför säsongen.

– De två sista veckorna i oktober var det minusgrader, men vi kunde inte köra snökanonerna eftersom vattenledningarna var skadade och när vi väl var redo att köra dygnet runt så blev det blidväder, berättar Johnny Lidman.
Att just tävlingsbacken drabbats hårdast beror på att där krävs minst 40 centimeter snödjup. Enligt Lidman har man jobbat stenhårt den senaste tiden och inom något dygn ska backen vara klar.

Sammanlagt har tre vattenläckor inträffat och varje gång har det fått konsekvenser. Det var under arbetet med de nya belysningsstolparna som vattenledningar skadades. Samtliga backar utom familjebacken har fått ny modern belysning till en kostnad av 5,7 miljoner.
Varför var ni så sent ute?
– Vi drog igång redan våren 2019, men tyvärr försenades arbetet några veckor och sedan upptäcktes vattenläckorna, säger Jenny Axelsson, avdelningschef på kommunens fritidsförvaltning.

Väder och otur, men också en ekonomisk fråga. Föreningsservice får 650 000 kronor i driftbidrag. Det är en förhållandevis liten peng med tanke på att elströmmen beräknas kosta lite mer än så.
– Att jämföra med andra backar blir fel. Vi har så olika förutsättningar att klara uppdraget, säger Mona Lindqvist, verksamhetschef för Föreningsservice.

Räcker driftbidraget?
– Det behöver vara större och vi har försökt få mer pengar, men det är en politisk fråga. Det finns en problematik i att driva små skidanläggningar, särskilt vid kusten, och kanske borde driften vara i kommunal regi, säger Jenny Axelsson.
Föreningsservice har tre snökanoner till sitt förfogande.
– Det fungerar när vädret är kallt, men det skulle behövas det dubbla. De vi har fungerar som bäst när det är minst tio minus. Det finns bättre grejer, säger Johnny Lidman.
Men bättre grejer är förenat med stora kostnader. 
– Det är ganska gammal teknik på konstsnösidan, men det är vad vi har. Med tanke på klimatförändringarna så måste nog de beslutande fundera över vad som krävs för att bedriva vinteraktiviteter vid kusten, säger Jenny Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!