I två och ett halvt år har David Sundström varit näringslivschef vid Region Norrbotten. 1 januari byter han jobb till att bli affärsområdeschef för norra regionen vid Lindbäcks bygg.
Som näringslivschef har han pejlat in hur läget är i Norrbotten som utgör 25 procent av Sveriges yta, men som hyser enbart drygt två procent av Sveriges befolkning. Norrbottningarna är dock ett duktigt folk. Företagen i länet är bäst i Europa på innovationer och just nu sker stora investeringar som driver utvecklingen framåt.
Det sade Sundström vid en föreläsning arrangerad av Piteå nya föreläsarförening i Kaleido på tisdagskvällen.
Han gjorde som han kallade det flera inflygningar där Northvolts batterifabrik i Skellefteå kan komma att driva på utvecklingen i Norrbotten.
– Om Northvolt skapar 2000 jobb blir kringeffekten säkert 4000 jobb vid andra företag, sade Sundström.
Han sade att redan som näringslivschef i Piteå fick han förfrågningar från företag som ville etablera sig i Piteå på grund av batterifabriken och som regionchef har han åtta–tio företag i pipen som vill etablera sig i Norrbotten.
– Detta driver ekonomin, liksom stadsflytten i Malmfälten, vindkraften och Norrbotniabanan. Jag hoppas att jag får se den innan jag blir pensionär, sa han.
Han sade att gruvnäringar är drivande för ett läns utveckling och att Boliden är starkt kritiskt till att regeringen lagt frågan om Lavergruvan i långbänk.
Det som ytterligare driver på utvecklingen och som norrbottningarna är duktiga på är besöksnäringen som är den som håller glesbygden levande. Biltestverksamheten i Arjeplog är exempel på det. Sundström riktade dock kritik kring hur länet prioriterar besöken.
– Vi är bra på att välkomna gäster som kommer hit en vecka. Men vi är dåliga på att välkomna de som vill bosätta sig här.
Han tog också upp vilka utmaningar länet står inför. Dit hör att locka kompetent personal till bristyrken. En annan är att Norrbotten ligger långt i från viktiga marknader och en tredje utmaning är brist på kapital.
Han sade också att Sverige har varit uselt på det som kallas för validering och som innebär att utrikesfödda vidareutbildas inom sina kompetenser för att kunna utöva sin profession. Näringslivschefen tog också upp hur dåligt Norrbotten har varit på att ta hand om flyktingar. 2015 kom 160 000 personer till Sverige. 7 000 kom till Norrbotten.
– Av dem är 900 kvar.