Strömnäsbackens förskola tar form

En stor altan med skjutdörrspartier, totalt fyra matsalar och displayer som visar byggnadens energiförbrukning. Det är några av sakerna som kommer att finnas på Strömnäsbackens nya förskola, som håller på att byggas just nu.

Ännu är det svårt att föreställa sig hur förskolan, som ska inrymma tio avdelningar, ska komma att se ut. Bun-ordföranden Ken Åman (S) och lokalstrategen Stefan Bengtsson på plats vid bygget.

Ännu är det svårt att föreställa sig hur förskolan, som ska inrymma tio avdelningar, ska komma att se ut. Bun-ordföranden Ken Åman (S) och lokalstrategen Stefan Bengtsson på plats vid bygget.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-12-25 12:16

I samband med planeringen av Strömnäsbackens nya förskola fick projektsamordnaren Fredrik Marklund och lokalstrategen Stefan Bengtsson möjlighet att tänka i helt nya banor utifrån vad man kan förvänta sig av en modern förskola.

– För det första har vi utgått från att förskolan ska vara helt fri från gifter, och det gäller även under själva byggandet. I mjukplast kan det finnas hormonstörande ämnen, därför kommer vi till största delen att lägga in linoleummattor i förskolan, säger Fredrik Marklund.

Öppen förvaring är inspirerande för barn och personal, men svårt att hålla rent.

– Där har vi tänkt lite mer traditionellt och kommer att skapa tre hederliga materialförråd. Ute på avdelningarna kommer vi ha mycket sluten förvaring som inte samlar damm och är lätt att torka av, säger Marklund. 

Byggnaden i sig blir dynamisk i olika nivåer trots att den är avlång.

– Det kommer vara generös takhöjd i vissa utrymmen. I mittensektionen blir det två våningar, där personalrum och fläktrum kommer att ligga på övervåningen, säger Stefan Bengtsson. 

Förskolans utformning ska också skydda barnen från att riskera att utsättas för övergrepp.

– Tillsammans med arkitekten har vi utformat förskolan så att man ska ha insyn i alla utrymmen, för att skapa trygghet hos barnen, säger Fredrik Markström.

Torg, matsalar och ateljéer är utrymmen som sparar plats och gör det möjligt att få in fler avdelningar på mindre ytor. 

– Det kommer att finnas tre torg där föräldrarna lämnar och hämtar sina barn. I dessa rum kommer det också att finnas displayer som visar hur mycket energi förskolan producerar med hjälp av sina solpaneler och hur mycket den förbrukar, säger Fredrik Markström.

Av de tre separata utegårdarna kommer en vara anpassad för funktionshindrade barn, med hårdgjorda ytor av gummiasfalt eller gummiplattor.

– Det är viktigt att ett barn som exempelvis tar sig fram med rollator själv ska kunna ta sig till en gunga på lekplatsen, säger Fredrik Marklund.

En referensgrupp av förskolepedagoger har varit med i arbetet med att planera utformningen av förskolan. 

– Utan dem hade det aldrig blivit så bra som det kommer att bli nu. Det finns inte en chans att jag eller någon arkitekt hade kunnat göra det här så bra som det blivit när de har fått vara med, säger Fredrik Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!