Strandskyddet stoppar byggplaner

Bröderna Peter, Björn och Anders Lundberg vill avstycka tomter nära vattnet i Vitsand och nu ser Piteå kommun över strandskyddet.

"Mina barn skulle gärna flytta hem till Piteå och bygga om det var lättare att få strandnära tomter", säger Björn Lundberg till Niclas Brännström.

"Mina barn skulle gärna flytta hem till Piteå och bygga om det var lättare att få strandnära tomter", säger Björn Lundberg till Niclas Brännström.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-10-30 17:00

Under tisdagskvällen bjöd Piteå kommun in till ett dialogmöte vid Storstrands kursgård i Öjebyn. Samhällsplanerare Roger Lundstig informerade om Piteå kommuns arbete med  att ta fram en plan för så kallade LIS-områden, (Landsbygdsutveckling i strandnära områden). I dag går det i princip inte att bygga närmare än 100 meter från vattnet och den lagen tillämpar Piteå kommun strikt.

– Vi har uppdrag att peka ut vilka LIS-områden som ska finnas i Piteå. Nu har vi dialogmöten, under våren 2020 ska det hållas samråd och under senhösten 2020 behandlas frågan av kommunfullmäktige, säger Roger Lundstig.

I Arjeplog har kommunalrådet Britta Flinkfeldt efterlyst en förändrad lagstiftning. Arjeplog har 8 727 sjöar i kommunen och där vill Flinkfeldt se fler strandnära byggen. Skellefteå kommun har i arbetet med strandskyddet nått längre än Piteå kommun. Skellefteå har pekat ut 54 LIS-områden. 

Nu  kan möjligheterna öppnas för de i Piteå som vill bygga strandnära. Januariöverenskommelsen mellan Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna innehåller en klausul om att satsa på landsbygdsutveckling där det ska bli lättare att få bygga nära vatten.

Bröderna Peter, Anders och Björn Lundberg i Bergsviken äger skogsmark som vetter mot vattnet i Vitsand. De var med vid mötet.

– Vi vill avstycka sex till åtta tomter men vi har varit osäkra om vi ska gå vidare eftersom det kostar pengar. Och det är inte säkert att man får igenom avstyckningarna, säger Björn Lundberg.

– Vi skulle vilja bygga en villa eller ett fritidshus. I så fall säljer vi det hus vi har nu och flyttar. En sådan grej skapar ju rörelse på bostadsmarknaden. Piteå kommun skulle tjäna på det om nu kommunen vill växa. Att få bygga i strandnära områden är ett bra sätt att locka hit folk, säger Peter Lundberg.

– Jag skulle välkomna en lättnad. Jag har en son i Umeå som skulle flytta hem direkt om han fick möjlighet att bygga på vår mark, säger Björn Lundberg.

– Och jag har barn i Stockholm som vill flytta hem till Piteå och bygga, tillfogar Anders Lundberg.

Rose-Marie Brännström bor i Hemlunda.

– Vi skulle kunna få fram tio tomter i området men det går inte i nuläget,  säger hon.

Upplevelseföretagaren Hansi Gelter vill bygga kafé och kajakcenter vid Renöhamn.

– Jag har fått löfte om att mina planer ska inrymmas i en ny detaljplan för området, men det händer ingenting.

Ett 20-tal personer, många markägare, kom till dialogmötet på Storstrand under tisdagskvällen.
Ett 20-tal personer, många markägare, kom till dialogmötet på Storstrand under tisdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!