Stora Nolia blir femdagarsmässa

Färre antal utställare och höga kostnader gör att mässbolaget Nolia kortar Stora Nolia från nio till fem dagar.

"Vi kommer att behålla fleradagarsbandet, säger vd Jonas Dahlberg (th). Bredvid honom projektledare Peter Kattilasaari.

"Vi kommer att behålla fleradagarsbandet, säger vd Jonas Dahlberg (th). Bredvid honom projektledare Peter Kattilasaari.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-04 15:17

Noliabolagets dragplåster Stora Nolia har sedan flera år tillbaka pågått från lördag till söndagen veckan efter, totalt nio dagar. För långt, anser utställare i en enkät som Nolia AB gjort bland Stora Nolia utställare. Mässan i Umeå i somras hade 380 utställare vilket är färre  än vanligt. Antalet brukar ligga kring 500. Det kom  83 000 besökare.

På måndagen meddelade Nolias vd Jonas Dahlberg och projektledaren Peter Kattilasaari att Stora Nolia i Piteå kommande sommar krymper. Den kommer att pågå från lördag fram till och med onsdag, alltså fem dagar i stället för nio.

– Vi har pratat med utställare som tycker att mässan är för lång. Ska vi klara att utveckla den framtida mässan krävs att vi får behålla utställarna  Vi vill att Stora Nolia ska finnas i ytterligare 50 år, säger Peter Kattilasaari.

Jonas Dahlberg säger att en kortare mässa gör att priserna för utställarna kommer att pressas. Han pekar på att det ger också Noliabolaget lägre kostnader i ett läge där Noliabolaget redovisat negativa resultat under flera år i rad.. Under 2018 omsatte bolaget 60,2 miljoner kronor med 2,3 miljoner kronor i förlust och det är tredje året i rad med röda siffror,

– Men i år räknar vi med ett plusresultat på säg en miljon kronor, säger Jonas Dahlberg.

Han berättar också  att under december lämnar Noliabolaget huset vid Olof Palmes gata och flyttar till en konferensvåning i Acusticumhuset inom LTU-området.

– Lokalerna renoveras just nu. Vi räknar med att flytta in i dem i februari, säger Jonas Dahlberg.

Stora Nolia bantas från nio dagar till fem. Mässan brukar locka runt 80000 beökare.
Stora Nolia bantas från nio dagar till fem. Mässan brukar locka runt 80000 beökare.
Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!