Sedan 2018 samarbetar kommunala Pitebo med Institutionen samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet. Den hjälper Pitebo med att optimera energianvändningen i fastighetsbeståndet. Ett projekt som fortfarande pågår och som stöds av EU, är att kartlägga vad inglasningen av det 16 våningar höga Stadstornet vid Sundsgatan haft för effekt på energiförbrukningen. Projektet benämns "Energieffektiva byggnader i arktiska kommuner".
– Det är första gången man mäter energiförbrukningen i ett hus i arktisk miljö på det här sättet, säger Kenneth Söderlund, energicontroller vid Pitebo.
Huset värms upp med fjärrvärme, men två av de översta våningarnas lägenheter har golvvärme. Söderlund säger att det i inte är riktigt klart när slutrapporten kommer för energianvändningen, men redan finns data som visar att inglasningen har en positiv effekt.
– Redan nu kan man se en jämn temperatur i lägenheterna oavsett årstid. Inglasningen tillsammans med en god ventilation kan vara den bidragande faktorn, säger Söderlund.
Han berättar att tre studenter vid LTU har utfört datasimulering av husets energiförbrukning. Mätningarna gjordes under en kortare period i ett urval av både balkonger och lägenheter. Ett resultat är att det är ett par grader varmare på de inglasade balkongerna jämfört med utomhustemperaturen.
– Studenterna kom fram till att inglasningen kan ge en besparing på upp till sex procent av årsförbrukningen av fjärrvärme, mycket beroende på hur ofta man öppnar inglasningarna, säger Söderlund.
Stadstornet förbrukar 456 000 kilowattimmar fjärrvärme för en kostnad av 340 000 kronor per år.
– Visar den slutliga rapporten att det ger en stor besparing att inglasa balkonger så kan det bli en standard att glasa in balkongpartierna om det visar sig att det kan fungera som tilläggsisolering, säger han.
Pitebo har även samarbetat med Umeå universitet där en student gjorde ett examensarbete som rörde ett flerfamiljshus vid Strömnäsgatan.
–Det handlade om att i stället för att som idag ha ett ventilationsaggregat i varje lägenhet, så skulle man sätta ett centralt aggregat på vinden. Då skulle man slippa återkommande besök för underhåll. Men vi fann att det skulle bli för lång payoff tid på den lösningen. Därför kommer vi när det är dags för utbyte att sätta in nya energieffektiva lägenhetaggregat i det huset, säger Söderlund.