I svaret klargörs att det bästa ur ett barnperspektiv är fortsatta kontakter med anknytningspersoner och nätverk, men att en "förtroendekollaps uppstått " och därför har inte umgänge och kontakt varit möjlig att planera och genomföra.
Av hänsyn till de inblandade lämnas ingen förklaring till vad förtroendekollapsen handlar om.
Socialtjänsten riktar också kritik mot brevskrivarna.
"Att barnet och hennes anhöriga upprepat exponeras i media, och med det den bristfälliga, och inte fullt ut objektiva bild är ytterst olyckligt, och vilken påverkan det kan komma orsaka barnet är oklart."
– Vi förstår att det här fallet engagerar många, men det är olyckligt när folk som inte har den samlade bilden uttalar sig och slår fast saker. I övrigt hänvisar jag till vårt skriftliga svar, säger Tomas Backeström.
Samtidigt förväntar sig socialtjänsten i Piteå kritik från IVO när det gäller handläggningen av "fallet Emmy".
– Vi har fått ett protokoll som vi har svarat på. Sedan får vi se när IVO kommer med sitt beslut, men vi antar att vi kommer att få kritik, säger Tomas Backeström, avdelningschef för socialtjänstens stöd och omsorg.
Men redan före det inledde socialtjänsten ett kvalitetsarbete inom området barn och unga.
– Vi har påbörjat en översyn av hur vi arbetar allt med syfte att bli bättre på det vi gör. Det handlar bland annat om riskanalyser och systematik i kvalitetsarbetet, säger Backeström.
Polisutredningen om misstänkt tjänstefel lades ner den 14 februari.