Snart skärps straffet för mord

Den första januari skärps straffet för mord och regeringens ambition är att fler ska dömas till livstids fängelse. Rådmannen Christian Stamblewski vid Luleå tingsrätt tror att det kommer ta ett par år innan det verkliga utfallet av lagändringen börjar synas.

Den nya lagen börjar gälla från och med 1 januari 2020.

Den nya lagen börjar gälla från och med 1 januari 2020.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Piteå kommun2019-11-20 14:30

Redan 2014 gjorde den dåvarande borgerliga regeringen ett försök att ändra lagtexten så att fler mördare skulle dömas till hårdare straff. Skrivningen misslyckades dock och resultatet blev inte skärpta straff för mördare. Nu har regeringen gjort ett omtag i frågan och lagt till specifika omständigheter som ska beaktas som särskilda skäl för att utdöma ett livstidsstraff. 

– Mord är det svåraste brottet man kan begå men i dag återspeglar straffet inte fullt ut brottets allvar. Vi föreslår därför att straffet för mord skärps genom en ökad användning av livstids fängelse, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande i samband med att propositionen offentliggjordes.

Rådmannen Christian Stamblewski vid Luleå tingsrätt tror att lagändringen kommer få en viss effekt, men samtidigt konstaterar han att de omständigheter som anges som försvårande, redan i dag är försvårande. 

– Det de har gjort är att de exemplifierar försvårande omständigheter i lagtexten, tidigare var det lite mer luddigt skrivet. Jag känner mig inte tvärsäker på att Högsta domstolen går på den linjen, säger Stamblewski. 

Han förklarar att när en ny lagstiftning kommer och domare vid tingsrätterna börjar döma, så kan tolkningarna av den nya lagtexten se ganska olika ut. 

– Det blir ofta lite svajigt till en början. Allt eftersom målen överklagas och det till slut kommer ett avgörande i Högsta domstolen, först då brukar rättsläget börja stabilisera sig och man kan börja se ett mönster av den nya lagstiftningen, säger han. 

Men det kan ta lite tid. Högsta domstolen tar inte upp alla mål som överklagas, utan först när det kommer ett lämpligt typfall tas det upp till prövning i HD. 

– När jag läser propositionen får jag känslan av att HD lika gärna kan säga att det inte blir någon skillnad alls. Man ska dock komma ihåg att lagtexten ska tolkas mot bakgrund av det som står i propositionen och ambitionen är ju att fler ska dömas till livstid, så det kanske blir så, säger Christian Stamblewski. 

Själv har han ännu aldrig dömt i ett mordfall. 

– De flesta rådmän är med om det en eller två gånger under sin karriär. Jag tänker att man läser på ganska ordentligt innan man dömer då, säger han. 

Rådmannen Christian Stamblewski, vid Luleå tingsrätt, tror att den kommande straffskärpningen kan ge effekt. (Arkivbild)
Rådmannen Christian Stamblewski, vid Luleå tingsrätt, tror att den kommande straffskärpningen kan ge effekt. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!