– Det olagliga ligger i att cigaretten är smaksatt, det döljer tobakssmaken och ska göra den mer välsmakande. Vi vet att sådana produkter kan verka lockande för yngre som kanske inte skulle röka annars, säger Ellen Jones, enhetschef för produktkontroll på Folkhälsomyndigheten.
Redan 2016 infördes förbud mot smaksatt tobak och så kallade klickcigarretter (genom att trycka sönder en kapsel i filtret får man mentol eller annan smak). För just renodlade mentolcigarretter infördes en övergångsregel och dispensen gäller fram till 20 maj 2020 då EU:s förbud mot mentolcigaretter blir skarpt läge.
Det innebär att du som brukar röka mentolcigaretter inte längre kan köpa sådana cigaretter inom EU.
– Övergångsregeln reglerades i EU:s tobaksproduktdirektiv. En orsak kan ha varit att ge branchen tid att ställa om sig, säger Ellen Jones.
För detaljhandeln som säljer tobak innebär det alltså ett omedelbart försäljningsstopp från den 20 maj. Många butiker har förberett sig och exempelvis på Coop i Piteå är informationsskyltar om det kommande förbudet uppsatta.
– Vi kan inte göra något åt det här, men vi vill ju göra våra kunder medvetna om det, säger Helena Lindkvist, säljledare på Coops förbutik.
Hon berättar att Coop har ett 25-tal olika sorters mentolcigarretter i sortimentet. Men att köparna främst skulle vara unga människor verkar inte vara solklart.
– Visst handlar även yngre, men erfarenheten är att det främst är äldre som röker mentolcigarretter.
Så vad ska de röka efter den 19 maj?
– Ja, det bästa är väl att de slutar. Det är ju dyrt och ohälsosamt, men kanske väljer de e-cigarretter, säger Helena Lindkvist.
Statistik visar att rökning generellt minskar i Sverige. 2018 beräknades att sju procent av befolkningen rökte varje dag och ytterligare cirka sex procent då och då.
– Vi har ju också märkt över tid att tobaksförsäljningen minskar, säger Helena Lindkvist.
Folkhälsomyndigheten har ansvar för tillsyn av tillverkare och importörer av tobak i Sverige och är den myndighet som ska se till lagar och regler efterlevs.
Vem ska se till att förbudet efterlevs ute i handeln?
– Det går via kommunerna som kan upplysa oss om missförhållanden, säger Ellen Jones.
Förbudet mot klickcigarretter som infördes redan 2016 överklagades av tobaksbolaget JTI och våren 2018 började den produkten att säljas igen i väntan på slutlig dom.