Snart dags att göra vinter i trädgården

Uppfinningsrikedom och variation, fantasi och utmaningar. Jeanette Viklunds trädgård kan man sammanfatta ungefär så.

Jeanette Viklund lägger hampaströ och bokashikompost underst. Sedan halm och på den läggs slutligen granris. "Det här är en komplett vintertäckning som skonar även ömtåligaste växterna".

Jeanette Viklund lägger hampaströ och bokashikompost underst. Sedan halm och på den läggs slutligen granris. "Det här är en komplett vintertäckning som skonar även ömtåligaste växterna".

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-09-20 05:00

Jeanette Viklund äger Skönviks trädgård i Grundvik strax söder om Piteå. Det är en stor trädgård på 5000 kvadrat där hon tillbringar så mycket tid som möjligt. Tid är dock en bristvara men under sina många jobbresor utomlands får hon ändå möjlighet att utöva sitt största intresse.

– Då jag åker iväg passar jag på att ta hem lite av varje från varmare länder. En Spindeldahliaknöl från Italien och Ullvide från Island till exempel.

Hon vill egentligen inte prata zoner, men på vissa platser i trädgården kan hon odla växter som är härdiga i zon 2. Hon gillar att testa ovanliga växter och sådana som egentligen bara mår bra i betydligt varmare trakter än Piteå.

– Hur en växt klarar sig beror mest på förhållanden, vilken jord man har, hur skyddat det är, hur mycket sol det är, säger hon.

När hon vintrar i trädgården är hon noga med att anpassa täckningen efter hur känsliga växterna är.

– Jag har sett till att plantera de mest ömtåliga växterna där det blir mycket djupsnö eftersom det blir bra isolering där. Då har de betydligt större förutsättningar att klara vintern. 

För Jeanette Viklund behöver inte trädgården vara tipp topp. Lite lingonris här och blåbärsris där och växterna blandas lite som hon känner för.

– Jag vill inte ha det så strukturerat utan gillar när det är naturligt, säger hon.

Och hon har god hjälp med att hålla trädgården i naturnära skick. Det ser hönsen Gertrud, Greta, Gullan, Gerda och tuppen Hilmer till.

– Ja, de kultiverar jorden, gödslar lite, pickar och gräver, men det kan bli för mycket grävande ibland, säger hon, och schasar bort dem från ett olämpligt ställe mitt i växtligheten. 

Hon använder ingen konstgödsel och är därför glad att hon har hönsen. De bidrar med utmärkt gödsel och spillningen tillsammans med hampaströ utgör en del av vintertäckningen.

– Jag lägger den mixen längst ner mot jorden och plantan och blandar med bokashikompost. Sedan halm och granris ovanpå, det blir perfekt.

Under vintern sprider hon även ut hampaströ från hönshuset ovanpå snön. Det hinner då urlakas under vintern och är en bra grund när växterna ska vakna på vårkanten.

Många vill göra fint i trädgården när hösten kommer, men Jeanette Viklund uppmanar till att vara försiktig med det och låta det mesta vissna ner och ligga kvar.

– Växtresterna skyddar plantan och grova stammar ska man absolut låta vara. Klipper man ner dem kan frosten gå ner i plantan som sedan dör. 

Rudbeckian blommar fortfarande tillsammans med italiensk Förgätmigej.
Rudbeckian blommar fortfarande tillsammans med italiensk Förgätmigej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!