DIGITALT
Curatina fortsätter sin väg framåt under 2020. Företaget har tecknat flera nationella ramavtal och företagets nya strategi att digitalt stötta organisationer, ledare och medarbetare har fallit väl ut.
– De stressrelaterade sjukdomarna ökar alltmer och med det ökar behovet av att arbeta förebyggande, säger Mia Nordlund, delägare och vd för Curatina.
– År 2020 tar vi ett nytt steg. Vi flyttar från Piteå centrum till Backcity och utvecklar våra digitala möten. Vid flytten tar vi med oss alla tidigare tjänster utom hela konceptet med yoga. Det kommer att finnas kvar i mindre form, säger hon.
Curatina flyttar 1 mars till Fläktgatan, till en lokal som ägs av fastighetsbolaget NP3.
Företaget erbjuder redan Weekly Workflow, ett digitalt verktyg för att förebygga ohälsa, där anställda i företag kan svara på frågor om hur de mår.
Susanne Sahlén Nyberg arbetar vid Curatina med ledarstöd och med mindfulness. Hon har coachat ledare på nätet i 20 år varav dom senaste 10 åren digitalt, med stor framgång.
– Man knyter bra kontakter och utfallet av mötena blir till 95 procent lika bra som om vi hade träffats fysiskt. Vi kommer att genomföra fler möten på nätet, säger Susanne.
Mia Nordlund säger att Curatina vill fortsätta att utveckla digitala lösningar.
– Det handlar om videokonferenser, enskilda möten och utveckling av fler digitala utbildningar.
Susanne Sahlén Nyberg tar upp att i den digitala världen kan Curatina arbeta med ledarskapsutveckling i hela Sverige. Flera digitala möten minskar mängden resande och det är klimatsmart.
– Klimatfrågan är viktig för oss. Arbeta mer digitalt blir mer hållbart över tid, säger Mia Nordlund
Hon tar upp att den psykiska ohälsan ökar i Sverige, där både chefer och andra anställda drabbas.
– Under 2018 kostade sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa 64 miljarder kronor. Det motsvarar 25 000 sjukskötersketjänster. Sjukskrivningarna har ökat med 73 procent de senaste två åren. I år beräknas de kosta 80 miljarder kronor, säger hon. Produktionsbortfallet för en medarbetare med psykisk ohälsa är i genomsnitt 400 000 kr/år.
Hon säger att det är viktigt att en pressad chef går in utvecklingsprocess både för sin egen del – men även för sina medarbetare
– Tyvärr är det så att många agerar först när det gått för långt. När en ledare inte mår bra påverkar det hela gruppen, säger Susanne Sahlén Nyberg.