– De som arbetar inom den offentliga sektorn behöver aldrig vara oroliga över att inte lönen kommer den 24 eller 25 varje månad. Småföretagarens dilemma är att se till att det finns likviditet i bolaget, att det finns pengar till löner och det handlar om ett gediget jobb.
Det säger Jan-Erik Sandberg, ordförande för Företagarna i Piteå, kring den rapport Företagarna släppte i slutet av februari och där organisationen vill visa på företagens betydelse för en kommun. Företagarna har undersökt tillståndet i landets samtliga kommuner.
I Piteå finns 3 200 arbetsställen som tillhör privata företag. Nio av tio är så kallade mikroföretag som har färre än tio anställda och nästan alla har under 50 anställda. Under 2018 startades 223 nya företag i Piteå. Därmed hamnar kommunens etableringsfrekvens (antal nystartade företag) per 1 000 invånare på siffran 8.9, vilket kan jämföras med 10,8 för riket.
Piteås småföretag skapar 6 915 jobb som ger Piteå kommun skatteintäkter på 570 miljoner kronor. Piteå kommuns budget är cirka två miljarder kronor.
Företagarna redovisar att småföretagen och dess anställda är största skattebetalare i 208 av landets 290 kommuner.
Organisationen tar också upp att många kommuner har höjt skatten men istället för att göra det borde de försöka hitta nya sätt att arbeta. "Att konkurrensutsätta kommunens verksamhet genom till exempelvis upphandling leder till fler företag som kan och vill leverera. Det ökar konkurrensen", skriver Företagarna.
Under 2018 upphandlade Piteå kommun fyra procent av verksamheten från privata företag.
Jan-Erik Sandberg kommer att möta kommunstyrelsen och Tillväxtrådet för industri och energi för att redovisa rapporten. Han anser att något måste göras åt näringslivsklimatet i Piteå kommun.
– Något är fel när kommunen tappade 77 platser och hamnade på plats 217 av 290 i en ranking gjord av Svenskt näringsliv. Företagarna i Piteå är inte nöjda. Det måste bli enklare att vara företagare i Piteå, säger Sandberg.
Företagarna menar att kommuner måste sätta upp konkreta mål för att vässa den kommunala servicen gentemot företag. "Nya regler ska anpassas efter de små företagen, inte tvärtom", står det skrivet i rapporten. Organisationen vill också att kommuner inför en tjänstegaranti om att fatta beslut om tillstånd och bygglov inom en viss tid och tillståndsavgiften ska minskas om inte kommunen uppfyller garantin.