Skyddsombud efterlyser risktillägg i coronatider

Tre skyddsombud på Piteå sjukhus efterlyser ett risktillägg för personal som jobbar med coronasmittade. "Vi utför ett riskfyllt arbete och borde kompenseras", säger Patrik Flodström.

Patrik Flodström, Therese Marklund och Marie Bergman jobbar på Piteå sjukhus och är skyddsombud för Vårdförbundet. Nu efterlyser de risktillägg för personal som jobbar med coronasmittade patienter.

Patrik Flodström, Therese Marklund och Marie Bergman jobbar på Piteå sjukhus och är skyddsombud för Vårdförbundet. Nu efterlyser de risktillägg för personal som jobbar med coronasmittade patienter.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå kommun2020-04-15 21:00

De är förtroendevalda och skyddsombud för Vårdförbundet. Till vardags jobbar Patrik Flodström och Therese Marklund som iva-sköterskor och Marie Bergman som narkossköterska. Nu efterlyser de någon form av risktillägg från arbetsgivaren.

– Det är en extrem situation, men vi ställer upp och är en viktig del i att människor överlever och då vill vi att arbetsgivaren ställer upp på oss tillbaka, säger Marie Bergman.

– Våra närmaste chefer sliter för att vi ska ha det så bra som möjligt, de gör ett fantastiskt jobb men det känns som att arbetsgivaren centralt inte alls lyssnar på oss, säger Therese Marklund.

– Det borde vara naturligt att arbetsgivaren betalar ut risktillägg vid farliga arbeten. Det är extremt aktuellt nu, säger Patrik Flodström.

Therese Marklund säger att det alltid innebär en risk att jobba i sjukvården.

– Men det är inte alltid så potentiellt livshotande som nu, dessutom vet man så lite än. Vi ser de som är allvarligt sjuka varje dag och vet att det kan drabba oss. Eller så drar vi hem smittan till våra anhöriga.

Som förtroendevalda får de många frågor. Det gäller förändrade arbetsuppgifter, indragen ledighet och ändringar i schemaläggning.

– Än så länge har de inte rört vår veckoarbetstid, men däremot är arbetspassen förlängda så nu jobbar vi 12,5 timmar i sträck, säger Therese Marklund.

Skyddsombuden beskriver det som att de är soldater i ett krig.

– Jag tror inte att folk förstår hur det verkligen är. Det är som en krigszon och vi är i frontlinjen, säger Patrik Flodström.

Stödet från Piteåborna som gillar inlägg och ger uppmuntrande kommentarer på Akutsjukvården i Piteås Facebooksida betyder mycket.

– Man får gåshud när man läser vad folk skriver. Det är fint att allmänheten förstår vilket viktigt jobb vi gör. Nu vill vi att de högre upp också ska förstå det, säger Therese Marklund.

Karin Larsson, HR-direktör vid Region Norrbotten, säger att arbetsgivaren inte har några planer på att införa särskilda ersättningar för personal som jobbar med coronasmittade patienter.

– Det här är en situation vi aldrig varit med om tidigare och vi försöker göra det så bra som möjligt utifrån förutsättningarna. Arbetsmiljön är en viktig del och vi jobbar hårt för att personalen exempelvis ska ha rätt skyddsutrustning och för att de inte ska behöva känna oro för att bli smittade på jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!