Skolverkets återkrav – en kalldusch

Skolverket kräver tillbaka över en halv miljon från yrkesförarutbildningen i Piteå. "Vi är i chock", säger Lotta Sundman, chef för vuxenutbildningen.

Anna Wiklund, samordnare, och Lotta Sundman, chef för vuxenutbildningen, tycker det är mycket tråkigt att staten vill ha tillbaka mer än en halv miljon för yrkesförarutbildningen.

Anna Wiklund, samordnare, och Lotta Sundman, chef för vuxenutbildningen, tycker det är mycket tråkigt att staten vill ha tillbaka mer än en halv miljon för yrkesförarutbildningen.

Foto: Annika Lahti

Piteå kommun2019-10-24 16:47

Skolverket har granskat 255 kommuner som fått statsbidrag för yrkesförarutbildning. 240 kommuner drabbas av återkravet och Piteå är en av dem.

– Alla kommuner är lika förvånade och smått chockade, säger Lotta Sundman, verksamhetsområdeschef för vuxenutbildningen.

De fick beskedet på onsdagen och står frågande till kravet från Skolverket.

Skolverket anser att eleverna inte fått det arbetsbelagda lärande som är ett villkor för statsbidraget och ser mycket allvarligt på detta. Kravet är att minst 15 procent av yrkesförarutbildningen ska vara arbetsplatsförlagd. För 2018 fick utbildningen 5 950 000 kronor. Av dessa ska man ha tillbaka 650 000 kronor.

– Det är mycket pengar och i nuläget vet jag inte hur och varifrån de pengarna ska tas. Pengarna är ju redan förbrukade.

För att beviljas statsbidrag krävs samverkan mellan kommuner och förutom Piteå, ingår även Luleå, Arvidsjaur, Boden, Kalix och Älvsbyn i avtalet.

– Vi ska ha ledningsgruppsmöte och då ska vi diskutera närmare. Det är inte bara Piteå som är sökande kommun som ska betala tillbaka, men hur det kommer att se ut vet jag inte i nuläget.

Totalt har 296 elever ingått i kontrollen i landet.

– För vår del har de tittat närmare på tio elever, säger Sundman.

Skolverket genomförde stickkontrollerna och kom fram till att utbildningen inte höll måttet.

Det är något som förvånar Sundman.

– Vi har också gjort en undersökning och enligt våra beräkningar följer vi avtalet. Tre elever av de tio som granskats har slutat av olika anledningar, bland annat för att de fått jobb, innan de avslutat det arbetsbelagda lärandet. Det kan ha blivit en miss där som påverkat deras bedömning, säger Sundman.

Hon säger att det är trist att Skolverket tycker sig ha hittat fel just på det arbetsbelagda lärandet eftersom praktiken är något som är jätteviktigt för utbildningen.

– Vi har uppfattat det som att vi följt alla riktlinjer och vi har ansträngt oss för att hitta former för praktiken.

Beslutet går inte att överklaga. Det statliga bidraget måste betalas tillbaka.

Ett litet hopp väcktes dock på torsdagseftermiddagen då kontakter tagits med Skolverket.

– Beslutet verkar inte riktigt slutgiltigt. Vi har fått möjlighet att komma in med ytterligare underlag om vi anser att Skolverkets bedömning inte stämmer och vi anser ju att vi uppfyllt kriterierna, säger Anna Wiklund, samordnare för utbildningen i kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!