Händelsen i Trollhättan 2015, där gärningsmannen dödade tre personer med svärd, visade att Sverige inte är förskonat från förödande skolattentat med dödlig utgång. Händelsen på Pitholmsskolan i december förra året där två minderåriga pojkar greps, misstänkta för olaga hot, har gjort krishantering i skolmiljö till ett aktuellt ämne i kommunen.
Efter jul har frågan om rutiner vid hot och våld lyfts vid två rektorskonferenser, varav den senaste ägde rum under torsdagen.
– Utifrån händelsen som inträffade i december har vi börjat se över rutinerna, säger Elice Ökvist, avdelningchef för grundskolan i Piteå och fortsätter:
– Det är viktigt att vi håller oss uppdaterade och att rektorerna ser över handlingsplaner i förebyggande syfte. Att öka personalens kunskap främjar en tillvaro där både personal och elever kan känna sig trygga.
Rektorerna uppdaterar nu personalen kring "inrymning" som finns i den befintliga handlingsplanen. Redan 2015 hölls en genomgång om olika typer av hotfulla situationer och foldern som togs fram är ett underlag för de samtal som förs på skolorna. Den innehåller bland annat råd om att låsa eller blockera dörrar, förhindra insyn och stänga av ljudet på mobiltelefonen.
– Rektorer bör årligen lyfta rutinerna med personalen, men det som hände på Pitholm är en påminnelse om hur viktigt det är, om en händelse skulle inträffa, att vi har resonerat kring de här frågorna och gått igenom vikten av att informera personalen och revidera handlingsplaner, säger Elice Ökvist.
Kristoffer Backlund, rektor för årskurs 7-9 på Pitholmsskolan, var en av de inblandade i situationen den fjärde december.
Förrutom att se över rutiner i vanlig ordning har han och hans kollega informerat rektorer från de andra skolorna om upplevelserna för att lärare ska känna sig mer förberedda på att hantera hotfulla situationer.
– Det vi gjorde nu var att ge dem de erfarenheter vi fick, så de andra kan omvandla rutiner på deras skolor, säger Kristoffer Backlund.
Han anser att händelsen i december har medfört en viss förändring.
– Det finns en ökad medvetenhet. Vi behöver tänka på sånt här på ungefär samma sätt som vi gör med bränder. Vi går igenom rutiner med eleverna, men vi har däremot inga övningar, säger han.