Skalmar till skyddsvisir printas i Öjebyn

Behovet av skyddsutrustning är stort. I Öjebyn tillverkas skalmar till skyddsvisir på en 3D-skrivare. "Alla med en 3D-skrivare kan hjälpa till", säger Ulf Westerberg, koordinator för kompositklustret Swe-Cic.

Robert Svartling, t v, och Roger Lindberg på företaget Composite Service, vid 3D-skrivaren som just nu används till framställning av visirskalmar.

Robert Svartling, t v, och Roger Lindberg på företaget Composite Service, vid 3D-skrivaren som just nu används till framställning av visirskalmar.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå kommun2020-03-31 13:30

Företaget 3DVerkstan i Stockholm har skapat filer för tillverkning av skalmar till visir och gjort dem tillgängliga för alla som vill hjälpa till att skaffa fram visir till vården. 

När Ulf Westerberg, innovationsledare på Piteå Science Park och koordinator för kompositklustret Swe-Cic i Piteå, snappade upp detta var han inte sen att haka på.

– Vi har ju en 3D-skrivare i våra lokaler i Öjebyn och sedan i fredags printar vi ut skalmar till skyddsvisir.

Ulf Westerberg betonar att detta är en av flera varianter för att tillverka temporära visir. 

– Brukarna måste snabbt återkomma med vilken variant som fungerar bäst och önskemål om förbättringar.

Tanken är att fler företag, och även privatpersoner, som har tillgång till 3D-skrivare ska kunna bidra. Filen går att ladda ner på http://www.faceshield.nu/

Skalmarna levereras till kommunens socialtjänst för bruk inom vård och omsorg. 

Till skalmarna behövs OH-film som stansas med en hålslagare och trycks fast på skalmarna.

– Tanken är att företag och andra som har OH-film i sina förråd, levererar dessa till kommunen, säger Ulf Westerberg men han konstaterar att det finns en stor risk att OH-filmen inte kommer att räcka speciellt länge, då det är en engångsartikel, så han uppmanar företag att se om de har motsvarande film som går att klippa till A4-format för fortsatt tillverkning. 

Robert Svartling och Roger Lindberg på företaget Composite Service i Öjebyn, som är ett av företagen i kompositklustret Swe-Cic, berättar att ett drygt 20-tal skalmar hittills tillverkats i 3D-skrivaren.

– Varje skalm tar en timme och 27 minuter att printa ut så det tar ju sin lilla tid, säger Robert Svartling.

Bakom 3D-skrivaren sitter rullar med termoplast, smältbar plast, som skalmarna tillverkas av.

– Vi kör på och tillverkar så många vi bara hinner, säger Robert Svartling.

Tomas Utterström, verksamhetsområdeschef för Stöd till försörjning på socialtjänsten, konstaterar att behovet av skyddsutrustning är fortsatt stort.

– Vi tar tacksamt emot allt vi kan få, det är fantastiskt att så många vill hjälpa till. Vi är i samma situationen som andra kommuner och regioner, skyddsutrustning behövs löpande och vi vet ju inte var i puckeln vi är så vi behöver fortsätta fylla på med utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!