Sjöstedt blev första partiledare i Markbygden

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt besökte Piteå under måndagen. Ett besök i Markbygden gjorde honom till den förste partiledare att besöka vindkraftsparken.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt blev första partiledare att besöka vindkraftsparken i Markbygden. Här Birger Lahti (V), Mikael Kyrk, Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Lundmark.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt blev första partiledare att besöka vindkraftsparken i Markbygden. Här Birger Lahti (V), Mikael Kyrk, Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Lundmark.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-21 19:30

Jonas Sjöstedt hann med flera stopp under måndagens besök i Piteå, och blev första av nuvarande partiledare på plats i Markbygden. Mikael Kyrk på Svevind höll en informativ rundtur där Jonas Sjöstedt och hans sällskap, däribland riksdagsledamot Birger Lahti (V), fick lära sig mer om det stora vindkraftsprojektet på plats. 

– Egentligen skulle jag vilja skicka hit halva riksdagen på studiebesök. Det finns många som tror att man inte kan basera det ökade elbehovet på vindkraft, men det här är ju ett exempel på att det går, säger Jonas Sjöstedt till PT.

– Kärnkraftsanhängarna i Stockholm borde åka till Piteå och se på framtiden. 

Jonas Sjöstedt ser positivt på projektet i Markbygden, och berättar att det betyder mycket för Sverige som framtida industrination. 

– Jag tror inte att många inser hur mycket som byggs och hur stora möjligheterna är. Det är synd. Det här är något som förstärker Sverige som industrination, säger han. 

– Jag tror att Norrland kommer att ha en fördel av att den stora investeringen sker här. Norra Sverige har skaffat sig en fördel när det gäller att dra till sig investeringar för framtiden. 

På frågan om hur Jonas Sjöstedt ser på den politiska frågan kring att behålla avkastning och arbete i de kommuner där energin produceras berättar han att Vänsterpartiet vill lagstadga för att säkra återflöden av pengar och jobb till kommunerna.

– Vi vill lagstadga för bygdepengen. Det ska inte vara frivilligt eller en förhandlingsfråga för kraftbolagen att bidra till de byar och samhällen som får dessa ingrepp. 

Han berättar också att han önskar att återflöden ska ske även vad gäller vattenkraft samt mineralutvinning, för att gynna de kommuner där gruvdrift bedrivs. 

– Vi kan inte ha fattiga kommuner och rika företag. Man måste få del av de rikedomar som skapas. Man ställer inte tillräckliga förväntningar på företagen.

Jonas Sjöstedt säger att ett alternativ vore att snegla på norsk lagstiftning gällande utvinning av naturresurser för att de kommuner där utvinning sker ska kunna ta del av vinsterna.

– Inte minst vad gäller vattenkraften. I Norge har de kommuner som har vattenkraft mått väldigt bra av detta. I Sverige kan vi tvärtom se att kommuner som Jokkmokk och Ragunda kämpar med dålig ekonomi, trots att de skapar sådana rikedomar. Vi skulle vilja ha ett system som liknar det norska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!