Tjejkvällen i Piteå har anordnats i många år, där kvällsöppna butiker, caféer och restauranger ska bidra till en trevlig kväll med umgänge och shopping. Så är det inte längre. Nu går polis, fältassistenter och arrangörer ut med en vädjan till föräldrar och vuxna.
– Tjejkvällen är en kväll för att samla vuxna och barn för att ha trevligt tillsammans, med shopping, fika och mys. Så är det inte längre, säger Sara Holm, kommunikatör på Visit Piteå, som står som arrangör.
Bilden som förmedlas är allvarlig. Stora grupper med ensamgående ungdomar skapar osäkerhet på stan. Stölder och vandalisering är vanligt. Droger förekommer så långt ner i åldrarna som 10-12 år. Barn blir måltavlor för kriminella som vet att många fått pengar av sina föräldrar. Grupptryck bland ungdomar bidrar till beteenden som kan vara både störande och farliga för omgivningen likväl som för barnen själva.
– Det är tjuvrökning, klotter, stölder, vandalisering. Vi har kriminella som är ute för att sälja droger och barn utan föräldrar blir enkla måltavlor. Kriminella i dag drar sig inte för att kontakta barn, säger Emma Svensson, områdespolis.
– Det är ju inte dåliga ungdomar, men när det skapas ett grupptryck förvandlas mentaliteten. De tackar ja till saker de annars inte skulle gå med på, säger Sara Holm.
Både arrangörer, polis och fältassistenter beskriver en situation där många ungdomar under kvällen lämnas ensamma av sina föräldrar, som många gånger inte är uppmärksamma på de problem som kan uppstå.
– Jag tror det finns en naivitet. Vanliga Piteåbor tänker kanske inte på detta, men vi som jobbar med ungdomar ser den andra sidan som många inte märker, säger fältassistent Carlos Pereyra.
– Barn ska inte gå själva på stan. Nu måste vi hjälpas åt att ta föräldraansvaret över ungdomarna, fortsätter Emma Svensson.
Nu vill både arrangörer och ordningspersonal uppmana till samarbete med föräldrar och vuxna shoppingbesökare, i en förhoppning att vända trenden. Annars kommer tjejkvällarna att läggas ner, då problemen uppfattas som så pass allvarliga.
– Målet är ju att ha den här trevliga kvällen kvar. Vi vill kroka arm med alla föräldrar och besökare, så att vi kan vända den här trenden och återgå till hur det var förr, säger Emma Svensson.
– Vi vill uppmärksamma det här och vill att vi alla ska hjälpas åt, men det här är vår sista chans, säger Sara Holm.