Ser över rutinerna för åtgärdsprogrammen

Efter att Piteå kommun tvingats lämna ut alla grundskoleelevers åtgärdsprogram ser man över hur de är utformade. "Det är en balansgång" säger Malin Westling, skolchef.

Enligt Skolverket bör man noga överväga vilka uppgifter som ska finnas med i en elevs åtgärdsprogram. Detta då de är offentlig handling.

Enligt Skolverket bör man noga överväga vilka uppgifter som ska finnas med i en elevs åtgärdsprogram. Detta då de är offentlig handling.

Foto: Alexander Olivera/TT

Piteå kommun2020-01-21 19:00

Som PT tidigare berättat har en privatperson begärt ut alla elevers åtgärdsprogram i årskurs ett till nio i Piteå kommun. Totalt mellan 550 till 600 handlingar och över 1 500 sidor.

– Vi har fått ett mejl från den här personen som skriver att hon inte kommer att betala för handlingarna. Det innebär att vi inte skickar henne några. Om hon kommer hit och läser dem vet jag inte, men de är kvar på förvaltningen, säger Malin Westling.

I ett brev som gått ut till samtliga vårdnadshavare och personal i kommunens grundskolor informerar hon om att en begäran kommit in och att utbildningsförvaltningen inte kunnat neka att lämna ut dokumenten.

Förutom åtgärdsprogrammen vill kvinnan även ta del av beslut om anpassad studiegång och placering i särskild undervisningsgrupp från höstterminen 2018 till höstterminen 2019. För att skydda elevernas integritet har dock deras namn, personnummer och klass maskats.

Enligt Skolverket blir åtgärdsprogram i kommunala skolor allmänna handlingar när de är färdigställda. Man bör därför noga överväga vilka uppgifter som tas med och ta hänsyn till elevens integritet.

Gör det här att ni se över er rutiner?

– Det är klart vi behöver fundera över detta, om vi behöver förändra något eller kan fortsätta på det här sättet. Vi har följt Skolverkets mallar och rutiner, men frågan är om vi behöver tänka på ett annat sätt, säger Malin Westling som menar att det en balansgång.

– Att värna integriteten, men samtidigt ge eleverna det stöd de har rätt till. Det ska vara uttryckt så i åtgärdsprogrammet, att man får sitt stöd.

Hon uppger att avdelningscheferna nu ser över detta, det ska även tas upp på en rektorskonferens.

– Det är ett rektorsbeslut i slutändan, vi kan bara ge råd och vi ser gärna att man hanterar det på ett likvärdigt sätt i kommunen.

Bakom begäran av åtgärdsprogrammen står ett nätverk av föräldrar. De konstaterar att det som kommunerna brukar spara först på i neddragningar är på elever i behov av stöd.

Men Westling menar att Piteå kommun inte dragit ner, utan tvärtom satsat på dessa elever, dels när man omfördelat sina resurser, dels när man fördelat pengar från statsbidraget inom ramen för likvärdig skola. 

Bland annat har Tallbacka, Mellangård, skolor som haft svårt att nå målen och elevhälsan fått mer pengar.

– Nästan hela statsbidraget gick till elever som har det tufft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!