Det är från jägarnas älgobservationer (älgobs) som man kan konstatera att det är en sämre tillgång på älg i år.
– Vi har tillräckligt med observationer för att uttala oss i stora områden. Generellt sett är det sämre med älg även fast det finns marker som har bättre förutsättningar, och de märker nästan ingenting. De som har sämre marker märker i stället väldigt tidigt, säger Björn Sundgren, funktionsanvarig vid Jägareförbundet i Norrbotten.
I hela älgförvaltningsområde fyra där Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn ingår är det en väldigt tydlig nedgång.
– Men tittar man på de relativt begränsade älgobserna från Piteå är det inte en lika drastisk nedgång som fyran totalt sett. Jag tror ändå att de flesta områden är på väg nedåt och anledningen är en planerad nedskjutning samt ett dåligt kalvår i fjol.
Är den här trenden oroväckande?
– Vi ska inte ta i för mycket. Det här kan man reglera naturligtvis. Stämmer det inte alls överens om vad man trodde från början så kan man dra lite i handbromsen. Det som är lite oroväckande är om man sparar kalv men fortsätter skjuta vuxentilldelningen man har. Är man lite orolig för att det är lite med älg ska man spara hondjuren.
Lars-Erik Andersson är ordförande för Jägareförbundet i Piteå. Han delar Björn Sundgrens bild att det generellt är en sämre tillgång på älg.
– Inåt landet i Infjärden och Jävre har haft sämre än normalt, säger han.
Lars-Erik Andersson jagar själv i Rosvik, och han beskriver att där har tillgången varit bättre.
– I stora drag kan man säga att de som jagar öster om E4 har haft mindre älg och väster om E4 har haft mer. Det är väldigt mycket spridda skurar. Men rent generellt i hela Piteå kommun är det sämre med älg, och framförallt sämre med kalv.
Trots sämre älgtillgång avfärdar Björn Sundgren idén om att göra några större förändringar under pågående älgjakt.
– Det stora arbetet och diskussionen blir då man slutsummerar årets jakt för att ser hur man fyllt tilldelningen och hur vi ska göra inför nästa år. Jag är inte så jättepigg på att mitt under pågående jakt justera alltför mycket i planerna, säger han och fortsätter:
– Generellt så är stammen på väg ned vilket också var planen. När man väl lyckas med det ska man inte få panik. Då får man i så fall ta ett nytt inriktningsbeslut framöver. Vi ska inte göra några förhastade slutsatser och ta till panikåtgärder.