Så många körde för fort förra veckan

216 förare rapporterades för hastighetsöverträdelse under trafikveckan i Norrbotten.

Förra veckan jobbade polisen med trafiksäkerhet genom att kontrollera hastigheter. (Arkivbild)

Förra veckan jobbade polisen med trafiksäkerhet genom att kontrollera hastigheter. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2019-09-24 14:55

Polisen genomför varje år flera trafiksäkerhetsveckor där det fokuseras lite extra på olika problemområden som finns i trafiken. Mellan den 16 och 22 september låg fokus på hastighet.

Ett av polisens uppdrag är att jobba aktivt för en sänkt medelhastighet på våra vägar, då all forskning entydigt visar att detta räddar liv.

Inom polisen finns nationell arbetsmetod där man genomför ett antal kortare trafikkontroller som sprids ut på flera platser för att öka polisens synlighet och närvaro i trafiken. I polisområde Norrbotten genomfördes flera trafikkontroller på olika platser i länet. Förutom att polisen kontrollerar hastigheten så används även trafikkontroller för att beivra annan typ av brottslighet.

– I samband med hastighetskontrollerna upptäckte vi också annan brottslighet, bland annat narkotikabrott, stöld, vapenbrott och att efterlysta personer anträffades, säger Mattias Martinsson, trafikpolis vid polisområde Norrbotten.

Att fokusera på hastighetskontroller är en viktig del i polisens trafikstrategi. En ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön är en förutsättning för att trafikstrategins målsättning med minskat antal döda och skadade ska kunna nås.

Resultat av trafikvecka i polisområde Norrbotten
216 rapporterade hastighetsöverträdelser. 27 av de som rapporterades låg inom spannet 6-9 km/h över gällande hastighetsbegränsning.
6 anmälningar gällande narkotikabrott.
2 vapenbrott.
1 stöldbrott.
1 anträffad efterlyst.
1 underrättelseuppslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!