Senast priset för måltidsabonnemang höjdes var 2018. I år uteblev prisökningen med hänvisning till att det nya storköket, som även förser Luleå med måltider, gav stordriftsfördelar som pressar ner priset.
Den prispressen blev dock inte långvarig. För 2020 föreslår Fastighets- och servicenämnden en höjning med 52 kronor per månad för den som bor på särskilt boende; från 3 854 kronor till 3 906 kronor. Det motsvarar en ökning på 1,3 procent. I priset ingår tre mål mat och två mellanmål per dag, och utslaget per dag kostar maten cirka 130 kronor.
Sedan tidigare har kommunfullmäktige beslutat att kostnadstäckningen ska vara minst 93 procent för mat som serveras på äldreboendena. Det är också nämndens motiv till den föreslagna höjningen, den nya månadskostnaden uppges ge en kostnadstäckning på 93,5 procent. Priset ska täcka allt från råvaror till löner för personal i alla led, transporter och hyror. Det är fullmäktige som slutgiltigt fattar beslut om taxan ska höjas.
– Vi föreslår bara en höjning om vi absolut måste, och årets höjning beror i huvudsak på ökade lönekostnader, säger Marita Björkman (S), ordförande i Fastighets- och servicenämnden.
Men samtidigt kvarstår en "Luleåeffekt" på matlådorna som fås via hemtjänsten. För dem blir priset 62 kronor per styck även nästa år.
– För matlådorna har vi fortfarande full kostnadstäckning, så därför behöver priset inte höjas i år, säger Björkman.
Om Luleåeffekten gör att man slipper prishöjning även 2021 vill Björkman däremot inte spekulera i. Men hon framhåller samtidigt att Piteå till skillnad från många kommuner valt att inte indexuppräkna matpriserna.
– Det är inte meningen att vi ska tjäna pengar på maten, utan de som nyttjar servicen ska inte betala mer än det faktiskt kostar kommunen att producera den, säger hon.
Beskedet att det inte blir någon höjning av hemtjänstens måltider välkomnas av Lisbeth Lindmark, ordförande för SPF Rönnen. Men hon tycker att höjningen av maten på äldreboendena är olycklig, och konstaterar att den framför allt slår mot kvinnor.
– 1,3 procent låter kanske inte så mycket, men för den som redan har låg pension kan 52 kronor göra skillnad. Majoriteten av de som har mycket låg pension är kvinnor, säger hon och konstaterar att beslutet kan ge en kännbar urholkning av pensionen för den gruppen.