Så gick det för krypande mannen i hovrätten

Den man som dömdes för falsk tillvitelse av Luleå tingsrätt i juni, döms även av hovrätten. Mannen har dock uppgett att han förlorat sitt arbete och storleken på dagsboten sätts därför ned.

Advokaten Magnus Söderlind försvarade mannen i tingsrätten såväl som i hovrätten. (Arkivbild)

Advokaten Magnus Söderlind försvarade mannen i tingsrätten såväl som i hovrätten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-27 12:08

Det var hans svärmor och en annan nära anhörig, som mannen haft en otrohetsaffär med, som han anklagade för att ha anlitat två "torpeder". Torpederna hade enligt mannen kidnappat honom från hans bostad, kört ut honom i skogen och misshandlat honom brutalt för att sedan tända eld på honom. Men det fanns många brister i mannens historia, som han dessutom ändrat flera gånger. Hans versioner i polisförhör, jämfört med vad han berättat för sin exfru, jämfört med vad han anfört i tingsrätten, skiljer sig i väsentliga delar. Det i kombination med avsaknaden av bevis på att mannen faktiskt utsatts för det han uppgett, gör att hovrätten i stort delar tingsrättens uppfattning i målet.  

I hovrätten anförde dock mannen att någon tagit kontakt med hans arbetsgivare och att han efter det blivit uppsagd. Hovrätten sänker därför beloppet på dagsboten. Istället för 200 kronor per bot bestäms beloppet till 60 kronor per bot, men antalet dagsböter som mannen ska betala förblir 100. Även storleken på skadeståndet till de två målsägarna minskas. Hovrätten anser att 10 000 kronor vardera är skäligt. Den villkorliga domen som tingsrätten dömde ut kvarstår. 

Som ny bevisning i hovrätten åberopade mannen ett förhör med en psykolog, som bekräftade att han kunde ha tappat minnet efter skenavrättningen i skogen. Han visade också en film där han själv tände eld på sin egen tröja, som han sedan slet av sig.

Den tröja som mannen bar i samband med skenavrättningen. (Arkivbild)
Den tröja som mannen bar i samband med skenavrättningen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!