Rysk inblandning oroar kärnkraftsmotståndare

Byggandet av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, drygt 15 mil från Piteå, har stagnerat. Men ryska Rosatom fortsätter utveckla infrastrukturen kring den planerade reaktorn.

Ett 30-tal åhörare samlades för att få en uppdatering om vad som händer i Pyhäjoki.

Ett 30-tal åhörare samlades för att få en uppdatering om vad som händer i Pyhäjoki.

Foto: Frida Enberg

Piteå kommun2019-11-05 22:30

Det var Föreningen Norden som bjöd in Per Holmqvist från Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken till Piteå museum under tisdagskvällen.

Redan 2015 ansökte det finska företaget Fennovoima om bygglov för en kärnkraftsreaktor i Pyhäjoki, men eftersom underlaget hade alltför stora brister har processen stannat av.

– Bygglovsansökan innehöll bara en tiondel av alla underlag som finska strålskyddsmyndigheten begär in, innan de kan lämna ett förslag till beslut till finska regeringen, säger Per Holmqvist.

Den finska strålskyddsmyndigheten Stuk ansvarar för att bedöma ansökan, därefter ska den lämna ett förslag till regeringen som i sin tur kommer att besluta om det blir någon reaktor eller inte.

– Man undrar dock vad Fennovoima fått för löften egentligen. Manskapsbyggnader och informationsbyggnader är redan på plats, liksom vägar och djuphamn, säger Holmqvist.

Han påpekar att den ryska inblandningen är total.

– Jag tror att den här platsen är väldigt viktig för Ryssland. Det är första gången de får möjlighet att bygga något i väst. De äger, bygger och driver kärnkraftverket, säger han.

Det Per Holmqvist anser mest besvärande är att Fennovoima och Rosatom ännu inte presenterat någon lösning över huvud taget för varken mellanlagring eller slutförvar.

– Det man ser på skisserna är att det utbrända kärnbränslet ska ligga i bassänger precis intill strandkanten. Det är så det förvaras på andra platser i Finland, säger Holmqvist.

Enligt Per Holmqvist kommer den planerade kärnkraftsreaktorn motsvara 600 vindkraftverk.
Enligt Per Holmqvist kommer den planerade kärnkraftsreaktorn motsvara 600 vindkraftverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!