När en röntgenundersökning gjorts vid bild- och funktionsmedicin inom Region Norrbotten skickas bilderna på granskning till bildgranskningsföretaget TMC (Telemedicine clinic) som är ett företag med svenska läkare i Sydney som utför distansdiagnostik åt ett hundratal sjukhus och hälsomyndigheter i Europa, varav ett femtiotal finns i Norden.
I avtalet med Region Norrbotten står att bildsvar ska levereras inom 72 timmar. Ofta lyckas inte det, varpå patienter får vänta längre på svaret. Ibland så länge att när en uppföljande undersökning görs, saknas fortfarande svaret från den föregående.
Problemet med långsam bildhantering har blivit värre den senaste tiden. Bild- och funktionsmedicin har mätt svarstider på undersökningar som skickats och nyligen skickades ett viteskrav till TMC om 800 000 kronor.
Maria Bergkvist, länschef för bild- och funktionsmedicin, förklarar att efterfrågan på bilddiagnostiska undersökningar blivit större, vilket lett till att mängden bilder som behöver granskas ökat.
– TMC har fått mer att göra, men i avtalet finns inget tak på hur mycket bilder de maximalt kan hinna med, däremot står där tydligt vilka svarstider som gäller, säger Maria Bergkvist.
Måste viteskravet avgöras/bestämmas av någon utomstående?
– Nej det framgår av vitesklausulen, säger Maria Bergkvist, som inte tror att det blir något problem att få ut pengarna och hänvisar till den betalningsfrist som finns på fakturan.
Akuta undersökningar som behöver svar direkt hanteras av Regionens egna läkare. Men de läkarna har enligt Maria Bergkvist blivit allt färre och just nu dras man med ett underskott på röntgenläkare, något som gäller även andra landsting och regioner. Detta bidrar också till att allt fler bilder måste skickas på extern bedömning.
Var finns problemen?
– Bild- och funktionsmedicin är en länsklinik och problemet gäller för hela Norrbotten, säger Maria Bergkvist.
En anledning till att behovet av bilddiagnostik ökar inom Region Norrbotten är att här lever allt fler äldre med cancersjukdom som regelbundet ska kontrolleras.
Standardiserade vårdförlopp, som syftar till att korta väntetiderna i cancervården, innebär att människor ska undersökas inom kortare tid.
En annan anledning är att när antalet vårdplatser minskar behövs fler röntgenundersökningar för att personalen snabbt ska kunna avgöra om patienter ska läggas in eller skickas hem.