Riktar kritik mot Spelpaus.se

Spärrfunktionen spelpaus.se ska hjälpa spelberoende. Just nu nyttjar nästan 48 000 personer tjänsten. Men Spelberoendegruppen tycker inte att det fungerar ultimat.

"De som är spelberoende kämpar för att bli fria från ett spelmissbruk. Det behövs möjlighet till längre avstängningstider på Spelpaus.se" säger psykologen Thomas Nilsson, Piteå. (Arkivbild)

"De som är spelberoende kämpar för att bli fria från ett spelmissbruk. Det behövs möjlighet till längre avstängningstider på Spelpaus.se" säger psykologen Thomas Nilsson, Piteå. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå kommun2020-01-23 19:05

Den 1 januari 2019 startade Spelinspektionens "Spelpaus". En funktion där personer med spelproblem själva kan spärra sig från möjligheten att fortsätta spela.
Samma datum infördes den nya spellagen som innebär att alla spelbolag som vill verka i Sverige måste ha svensk licens. I nuläget 94 stycken. Bolagen är förbjudna att låta avstängda spelare spela och de får heller inte skicka direktreklam till en avstängd person.

I nuläget har nästan 48 000 spelare stängt av sig själva i en, tre, sex eller tolv månader. En avstängning går inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.
– Vi har försökt få fram en lösning i 10-15 år, men vi tycker att Spelpaus.se är en halvdan lösning och många av våra medlemmar som kämpar för att bli fria från spelmissbruk är kritiska, säger Omid Rezvani, ordförande i Spelberoendegruppen.

Vad är ni kritiska till?
– Det finns önskemål om möjlighet till längre avstängstider. Som det är nu är den längsta tiden ett år. Vi vill att möjligheten till flera år eller rent av livstids avstängning ska finnas.
– Vi vill också att avstängda spelare får meddelande att avstängstiden är på väg att gå ut. Det måste också vara möjligt att förlänga avstängningen innan avstängningstiden gått ut, säger Omid Rezvani.

Psykologen Thomas Nilsson, Sustainable interaction (tidigare Spelinstitutet), tycker att Spelpaus.se är bra, men håller med om kritiken som riktas.
– De som är spelberoende kämpar för att bli fria från spelmissbruk. Det behövs möjlighet till längre avstängningstider. Vi vet av erfarenhet att det finns kritiska perioder i ett spelberoende. Perioder som ibland infaller exempelvis när en månads eller tre månaders avstängning är över.

Ett annat problem är att utländska spelbolag som inte har licens i Sverige, kan fortsätta skicka spelreklam åt folk som stängt av sig.
– Det måste åtgärdas och myndigheterna kan göra mer. Det här är bolag som ofta är fula och aggressiva i sin marknadsföring och vi vet att ibland letar de upp spelare som stängt av sig. Hos oss kan du spela är budskapet, säger Thomas Nilsson.

Så väl Nilsson som Omid Rezvani vill att Spelinspektionen ska vara tuffare mot oseriösa spelbolag och göra det svårare att spela på dessa.
– Det handlar om att skydda människor med spelberoende, säger Rezvani som berättar att det finns en Spelberoendegrupp i Piteå för den som behöver stöd och hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!