Just nu är 388 läkemedel restnoterade hos Läkemedelsverket. Listan över mediciner som inte går att få tag på har bara blivit längre de senaste åren och trots att leverantörerna lämnar en prognos för när de uppskattar att läkemedlet ska finnas tillgängligt igen, så finns det inga garantier för att det faktiskt levereras på utsatt datum.
– Jag förstår inte ens att det är möjligt, att det kan få vara såhär i Sverige 2019, säger Ulf Karlsson.
Han berättar att morfinpreparatet Fentanyl ofta används i samband med operation, då det är lämpligt eftersom den smärtlindrande effekten av det är långvarig.
– Det har hänt flera gånger att Fentanyl varit restnoterat, det har inte gått att få tag på via vår vanliga leverantör, säger Karlsson.
Hittills har det gått att lösa genom att sjukhusapoteket skrivit licensansökningar om att få köpa preparatet från en annan leverantör.
– Det innebär att medicinen blir mycket dyrare och att vi på sjukhuset givetvis måste lägga en massa extra tid på det här, säger Karlsson.
Det har också förekommit tillfällen då man tvingats använda ett annat preparat vid operationen.
– Jag vill understryka att det här inte har hotat patientsäkerheten hos oss, alla preparat vi använder är vi vana att använda så det blir lika bra för patienten men vi som jobbar får ändra på vårt upplägg, säger Ulf Karlsson.
Han kopplar tydligt ihop problemet med Apotekets avreglering.
– Jag har varit narkosläkare i 30 år. Det här hände aldrig innan avregleringen. För 20 år sedan fick man alltid tag på medicinerna, säger Ulf Karlsson.
På grund av den osäkerhet som i dag råder kring läkemedelstillgång har sjukhuset börjat hålla större egna lager, framför allt av viktiga mediciner som tidigare varit restnoterade.
– Personalen på sjukhusapoteket ska ha en eloge, de gör allt de kan för att kommunicera i god tid när de får signaler om att något är på väg att bli restnoterat och de gör också allt de kan för att ordna med licenspreparat.
– Men det är en annan verklighet i dag. Som doktor i dag lever man med en oro för att läkemedel inte finns att få tag i, säger Ulf Karlsson.
I somras fick Läkemedelsverket i uppdrag att förbättra samordningen och informationsspridningen om restnoteringar. Den 31 januari ska myndigheten redovisa första delen av uppdraget.