Renoveringen av tingshuset har startat

I veckan startar arbetet med renoveringen av tingshuset. "Lokalerna i Piteå är en viktig resurs för Luleå tingsrätt", säger Rolf Carlsson, chef för administrativa enheten vid Luleå tingsrätt.

Chefsadministratören Rolf Carlsson vid Luleå tingsrätt beskriver tingsstället i Piteå som en viktig resurs.

Chefsadministratören Rolf Carlsson vid Luleå tingsrätt beskriver tingsstället i Piteå som en viktig resurs.

Foto: Therese Berggren

Piteå kommun2019-11-20 09:22

Vanligtvis används tingsstället i Piteå två dagar i veckan och Rolf Carlsson understryker att lokalerna är ovärderliga för Luleå tingsrätt. 

– Alldeles nyligen hade vi ett mål som pågick i åtta dagar, då använde vi rättssalen i Piteå. Den nyttjas även av andra domstolar, till exempel Mark- och miljödomstolen i Umeå. Så den används faktiskt mer frekvent än man kan tro, säger Carlsson. 

2013 hölls en av de mest uppmärksammade rättegångarna i Norrbotten under senare år, då styckdråpet i Boden avhandlades vid Piteå tingsställe. 

– Uppmärksamhetsmässigt är det den största rättegången jag känner till, då var det Piteå tingsställe som gjorde det möjligt för oss att klara allmänhetens tryck, säger Rolf Carlsson. 

2013–2014 renoverades Luleå tingsrätt, då var endast en sal igång där. 

Det som nu kommer att hända med tingsstället i Piteå handlar främst om att domstolstekniken ska uppdateras. Ulf Hedberg är projektledare för renoveringen vid Domstolsverket. 

– Projektet består av tre delar. Det är belysningen som ska förbättras, domstolstekniken och så är det lite målning av väggar och tak, säger han. 

Själva rättssalen kommer i stort sett se likadan ut, i den är det tekniken och belysningen som förnyas. 

– Rättssalen rör vi inte, den är så fin som den är, säger Hedberg. 

Det är däremot han själv som noterat att de övriga lokalerna är i behov av målning samt att belysningen behöver förbättras.  

– Vad det gäller målningen har vi ännu inte bestämt exakt hur det ska se ut, men det kommer inte bli något spektakulärt. Jag har upphandlat belysningsdelen, det blir Peab i Öjebyn som byter ut den. Det kommer kosta några hundra tusen, säger Ulf Hedberg. 

Vad gäller domstolstekniken vet han inte vad kostnaden blir. 

– Den kostar säkert betydligt mer än belysningen skulle jag tro. Det är ju så med teknisk utrustning att den har en begränsad livslängd sen måste den bytas, säger han. 

Tingsstället kommer att hålla stängt fram till den 24 januari, då allt beräknas vara färdigt. 

Stadsarkitekten Florian Steiner har tidigare konstaterat att tingshuset i Piteå har ett uppenbart kulturhistoriskt värde och att det förtjänar någon form av skyddsbestämmelse. Någon sådan kommer dock sannolikt inte att bli aktuell på grund av att detaljplanearbete är väldigt kostsamt. 

Den anrika rättssalen kommer inte att förändras interiörmässigt. Det är bara tekniken och belysningen som ska förnyas. (Arkivbild)
Den anrika rättssalen kommer inte att förändras interiörmässigt. Det är bara tekniken och belysningen som ska förnyas. (Arkivbild)
Karta: Nygatan 26
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!