Rekordmånga turister besökte Piteå

Sommaren 2019 lockade fler turister än någonsin till Piteå. Det är främst turister från utlandet som bidragit till ökningen.

Rekordmånga turister besökte Piteå i sommar och det är inte bara campingen som står för ökningen.

Rekordmånga turister besökte Piteå i sommar och det är inte bara campingen som står för ökningen.

Foto: Visit Piteå

Piteå kommun2019-10-27 21:23

Piteå fortsätter att vara en populär sommarstad för såväl nationella som internationella gäster. Preliminärt är ökningen av antalet gästnätter tolv procent under perioden maj–augusti jämfört med samma period 2018, enligt Visit Piteå.
Andelen utländska gäster bidrar starkt till ökningen. Främst handlar det om besökare från Norge, Tyskland och Nederländerna.

Sol och bad är fortfarande den största anledningen till att besökaren väljer Piteå som semesterort. Campinggästerna utgör fortfarande den största gruppen av boendegäster men även hotellövernattningarna ökar i mängd.
– Vi ökade beläggningen gentemot föregående år, framförallt under veckodagarna, säger Carina Wiklund, hotellchef på Kust hotell & spa.
En möjlig orsak till det kan vara det något sämre sommarvädret i år, men Carina Wiklund tror också att den nya generationen norrmän i större utsträckning väljer hotell som boende istället för camping.

Men även Jössgården i Sjulsmark kan se tillbaka på en bra sommar.
– Vi har haft fler gäster än någonsin. Det märks att landsbygden tilltalar besökare från såväl Sverige som många grannländer. Framförallt är det naturen, djuren och livet på landet som fascinerar, säger Helene Forsberg, som driver Jössgården.
Men det är inte bara sommarturismen som ökar. Det totala antalet gästnätter under första halvåret pekar på att 2019 blir ett rekordår för hela besöksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!