Regionen satsar på fler lättakuter

Privatägda Cederkliniken var först ut sedan följde Piteå hälsocentral. Nu har alla hälsocentraler i Piteå kommun en egen lättakut.

Sara Stoltz och Helene Mikko, enhetschef respektive verksamhetschef vid Hällans hälsocentral i Öjebyn ser bara fördelar med den nystartade lättakuten.

Sara Stoltz och Helene Mikko, enhetschef respektive verksamhetschef vid Hällans hälsocentral i Öjebyn ser bara fördelar med den nystartade lättakuten.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-10-04 16:09

I början av mars 2018 invigdes en första lättakuten i Region Norrbottens regi på Piteå hälsocentral. Då hade den på privatägda Cederkliniken redan varit igång i cirka ett år. 

Försöket på Piteå hälsocentral blev en succé och nu har lättakuter öppnats på både Hortlax hälsocentral, Hällans hälsocentral i Öjebyn och Arjeplogs hälsocentral. 

Det är till lättakuten man vänder sig till med lättare, akuta åkommor. Patienterna behöver inte ringa innan och boka tid, utan kommer direkt till hälsocentralen och registrerar sig via en datorskärm i väntrummet (eller via mobilen hemma). Man ska ha känt av problemet under högst 14 dagar. 

– Så här långt känns det jättebra. Vi kan ta emot ett betydligt större flöde av patienter än tidigare, säger Magnus Ovefalk, sjuksköterska, som jobbar på Hällans lättakut och ofta gör en första bedömning av patienternas tillstånd.

När PT besöker lättakuten under eftermiddagen, är väntrummet fullt med patienter.

Då de registrerar sig får de välja mellan 13 olika kategorier och när de svarar på frågorna, fyller de i sina egna journalanteckningar, vilket sparar tid för vårdpersonalen.

– Det är mycket hosta, feber, urinvägsinfektion, hudbesvär och sårskador, säger Magnus Ovefalk.

Lättakuten på Hällans hälsocentral, med 11 000 listade patienter, öppnade den 22 augusti. Under en dag kommer ungefär 25 patienter, fler på förmiddagen än eftermiddagen.

Helene Mikko, verksamhetschef, konstaterar att den största gruppen som besöker dem inte är barnfamiljer, som man skulle kunna tro, utan äldre personer. Något som speglar hur befolkningen ser ut i upptagningsområdet.

Hon ser bara fördelar med lättakuten. Patienterna får snabb hjälp, och det blir mindre telefontid.

– Det är enkelt, smidigt för patienterna och ger ett bra flöde. Sedan är det ett roligt arbetssätt.

Att fler lättakuter införs inom Piteås primärvård, handlar om att primärvården ska klara av sitt uppdrag under dagtid.

Tycker du att ni gör det?

– Vi gör det, det är ett bra arbetssätt, men det är inte allt som ryms inom lättakuten, det är bara besvär som man haft under 14 dagar, säger Helene Mikko.

Att lättakuter införts handlar också om att patienterna inte ska besöka akuten vid sjukhuset med besvär som kan behandlas vid hälsocentralen. Detta så att akutmottagningen kan ägna sin tid åt de svårast sjuka och skadade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!