Regionen lanserar kampanj mot hjärtsjukdom

Region Norrbotten lanserar en kampanj där en populär programledare ska inspirera norrbottningar att gå på sina hälsosamtal.

Norrbotten har landets högsta dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu lanserar Region Norrbotten en kampanj där norrbottningar uppmanas att gå på sitt hälsosamtal.

Norrbotten har landets högsta dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu lanserar Region Norrbotten en kampanj där norrbottningar uppmanas att gå på sitt hälsosamtal.

Foto: Rolf Hamilton

Piteå kommun2019-09-19 20:14

Norrbotten har den högsta dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i landet. Det finns även oroväckande tecken på ökad fetma bland norrbottniska kvinnor. Därför satsar Region Norrbotten på en bred kampanj för att få fler norrbottningar att gå på sina personliga hälsosamtal.

Huvudpersonen i kampanjen heter Kurt Lind, 64. Han är en känd profil i Tornedalen och bland annat programledare i P4 Norrbottens populära Finnmix. För fyra år sedan, när Kurt Lind fyllde 60 år, fick han en inbjudan till ett hälsosamtal på Pajala hälsocentral.

– Jag var lite tveksam men min sambo övertalade mig. Visst var jag överviktig och hade huvudvärk ganska ofta. Men jag hade ingen aning om att mitt blodtryck var så högt, 220/140, säger Kurt Lind.

Hälsosamtalet blev en tankeställare och Kurt Lind förändrade sina kost- och levnadsvanor. Det berättar han också om i kampanjfilmen, som heter Kurt & Spöket. Där möter han sitt gamla jag under en rask motionspromenad.

– Idag är det mer grönt än brunt på tallriken och mer motion, att röra på fläsket, skrattar Kurt Lind.

Varje år får cirka 12 000 norrbottningar, kvinnor och män som fyller 30, 40, 50 och 60 år, ett vykort med information om hälsosamtal. Sedan har hälsocentralerna, där man är listad, ansvaret för att bjuda in till hälsosamtal.

– Hälsosamtalen är en viktig hörnsten i hälsocentralernas förebyggande arbete, säger Margareta Eriksson, folkhälsostrateg inom Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!